Druhá vlna přijde, varuje Prymula

27.06.2020 12:52

O tom, zda na Česko udeří druhá vlna epidemie koronaviru, se vedou dlouhé diskuse, v nichž se názory expertů často různí. Podle vládního zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví, vakcinologa prof. Romana Prymuly „jsou signály, že druhá vlna je poměrně pravděpodobná“. Nebyla by však stejná, jako byla ta první, sdělil v rozhovoru pro Info.cz.

Druhá vlna přijde, varuje Prymula
Foto: Hans Štembera
Popisek: Roman Prymula

„Ke druhé vlně by mohlo dojít proto, že pokud se podíváme na naše data a celkovou zátěž systému a vezmeme aktivní případy, je vidět jasná ‚miska‘. Jinými slovy, my jsme z té vlny šli dolů, a nyní vidíme, že se to opět zvedá. To někdo může těžko oddiskutovat,“ sdělil Prymula.

Nelze, podle něj, však říct, zda bude případná druhá vlna mírnější, anebo závažnější. „V každém případě bude jiná. Jiná v tom, že už to všechno nebude zdaleka tak zavřené, jako to bylo během vlny první. Na druhou stranu, lidé byli v první vlně velmi ukáznění, s tím už během druhé vlny počítat nemůžeme,“ myslí si.

Riziko druhé vlny je, podle něj, spíše vyšší než nižší. „Pokud se podíváme třeba na Izrael, tam to do klasické druhé vlny vystoupalo během pár dnů. Na druhou stranu je ale férově třeba dodat, že klasické druhé vlny v Evropě zatím nejsou. Německo sice zaznamenává nějaká navýšení případů, ale to jsou spíše takové fluktuační vlnky,“ doplnil Prymula.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…