Druhé kolo zatím příliš netáhne. Uvědomte si význam Senátu pro demokracii, burcoval u urny Fiala

09.10.2020 20:20

Senátory si dnes v prvních hodinách po otevření volebních místností přišlo vybrat v průměru méně než pět procent voličů. Vyšší byla účast v Praze 1 a v Praze 5 nebo na Rychnovsku. Vyplývá to z informací od volebních komisařů a obecních úřadů. Zájem je podobný jako při třech předchozích druhých kolech senátních voleb, v nichž hlasovalo celkem kolem 16 procent voličů.

Druhé kolo zatím příliš netáhne. Uvědomte si význam Senátu pro demokracii, burcoval u urny Fiala
Foto: Screen TV Prima
Popisek: Předseda ODS Petr Fiala byl hostem Partie na televizi Prima

Voliči, kteří váhají s účastí v druhém kole senátních voleb, by si měli podle předsedy ODS Petra Fialy uvědomit význam Senátu pro demokracii a ochranu Ústavy. Horní komora Parlamentu má důležitou roli v domácí i mezinárodní rovině, uvedl Fiala. Svůj hlas odevzdal s rodinou v Základní škole Zemědělská v Brně-Černých Polích. Senát, podle Fialy, dokáže upravovat zákony a fungovat jako protiváha vlády.

Předseda hnutí STAN Vít Rakušan by chtěl, aby svá křesla obhájili dosavadní senátoři za Starosty. Spokojen by byl, kdyby se do horní komory dostali všichni finalisté nominovaní jeho hnutím. Řekl to dnes poté, co v Kolíně odevzdal hlas ve druhém kole senátních voleb.

K senátním volbám v Praze 9 přišlo za první dvě hodiny od otevření volebních místností zhruba 4,7 procenta oprávněných voličů, v Praze 1 to bylo 5,4 procenta a v obvodu Praha 5 asi 6,4 procenta.

Na Rychnovsku se odhadovaná volební účast pohybovala kolem 8 procent, na Trutnovsku kolem 4 procent. Podobně v Uherském Hradišti přišlo 6,7 procenta voličů, zatímco ve Zlíně 4 procenta.

Na Pelhřimovsku se podle informací od volebních komisí účast pohybovala nejčastěji kolem 3 procent. Velmi nízká účast v řádu jednotek procent byla podle volebních komisařů na Chebsku. Duel na Žďársku lákal více voliče ze Žďáru nad Sázavou a Nového Města na Moravě, odkud finalisté jsou, účast tam byla pětiprocentní. Ve Velkém Meziříčí přišlo ale jen kolem 2 procent oprávněných voličů, stejně jako na Lounsku.

Na Strakonicku se zájem voličů pohyboval od 1 do 6 procent, na Českolipsku od 2 do 7 procent. V senátních obvodech Moravskoslezského kraje odhadla krajská volební komise, která dohlíží na regulérní průběh, účast na 4 procenta, řekla mluvčí krajského úřadu Miroslava Chlebounová.

Zatím nejnižší účast ve druhém kole senátních voleb byla v roce 2016, kdy přišlo hlasovat 15,38 procenta voličů. Před dvěma lety to bylo 16,49 procenta a před šesti lety v obvodech, kde se hlasuje i letos, účast v druhém kole dosáhla 16,69 procenta.

Senátní volby se týkají 2,8 milionu voličů, z nichž minulý pátek a sobotu přišlo v prvním kole hlasovat 36,74 procenta. Ovlivnily ji i souběžně pořádané krajské volby, v senátním finále bývá zájem voličů nižší. Nejvyšší účast ve druhém kole senátních voleb byla zatím v roce 2002, kdy přišlo souběžně s obecními volbami hlasovat 32,55 procenta voličů. Nejnižší byla před dvěma lety, kdy finále rozhodlo jen 16,49 procenta voličů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…