Drž hubu, nacistická svině? Německo: Přituhuje, svoboda slova prý není. A v Česku...

27.11.2019 11:18

Debata o limitech svobody slova vře v Německu. Jak uvádí magazín Der Spiegel, na nějž se odvolává server iDnes.cz, nejtěžší je to na univerzitách. Důvodem byla například přednáška na univerzitě v Hamburku, kde Bernd Lucke přednášel o makroekonomice. K tématu se vyjádřil také analytik Štěpán Kotrba.

Drž hubu, nacistická svině? Německo: Přituhuje, svoboda slova prý není. A v Česku...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Německá vlajka

Lucke je totiž jedním ze zakladatelů Alternativy pro Německo. Pro některé studenty tak bylo jeho vystoupení na univerzitě nestravitelné, a to i přesto, že se stranou se již rozešel. Dočkal se dokonce nadávek jako je „nacistické prase“, následně do učebny vtrhli „antifašisté“. Když se konečně přednáška podařila – napotřetí –, budovu střežily stovky policistů. A nechyběl ani psychoterapeut, kdyby náhodou si někdo stěžoval na psychickou újmu.

Obdobné případy nejsou podle Der Spiegelu nijak ojedinělé. Obdobně bylo zrušeno vystoupení exministra vnitra Thomase de Maiziera či univerzitní přednáška šéfa FDP Christiana Lindnera. A i proto se ve Spolkovém sněmu o tématu svobody slova hovoří. Proč jsou Němci méně a méně tolerantní k jiným názorům?

„Z formálního hlediska je v Německu všem zaručena svoboda slova. Ve skutečnosti však člověk, který nezastává většinové názory, brzy zjistí, že je většinovou společností umlčován,“ řekl k tomu například komentátor Christoph Hasselbach. A podle průzkumu, jejž dělal v květnu Allensbašský institut, jsou dvě třetiny Němců přesvědčeny, že je potřeba si dávat pozor na to, o čem se hovoří. 

Jak poznamenává server iDnes.cz, debata o svobodě slova se pak v sousední zemi odehrává v době, kdy oblast čelí nárůstu krajně pravicových útoků. Berlínská vláda pak například navrhla tvrdší zákony proti šíření nenávisti na internetu.

„Máte svobodnou možnost říci, cokoliv chcete. Ale zároveň je tu nekonečně možností být zostuzen, nehledě na to, co říkáte. I kvůli rozumnému tvrzení,“ uvádí sociolog Amrin Nassehi. Ten hovoří také o tom, že na německé levici je rozšířen názor, že s krajní pravicí se nemluví, protože se tím její politické názory stávají společensky přijatelnější. To je však dle Nassehiho omyl. 

„Ono je i nesnášenlivost zleva nutno léčit pendrekem, pokud se vymkne. Demokracii je třeba učit. V Česku je spor o šířku demokracie sporem o Parlamentní listy – v prozatím verbální podobě... Otázka je, jak dlouho tomu tak zůstane,“ poznamenal k tomu následně na svém facebookovém profilu analytik Štěpán Kotrba.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…