Držte si peněženky. Novinář si zoufá nad tím, co odklepla naše vláda

04.06.2015 10:41

Novinář a šéfkomentátor Aktuálně.cz Jan Lipold se vyjádřil ke schválení vlády o rozšíření jaderných elektráren a k financování tohoto návrhu.

Držte si peněženky. Novinář si zoufá nad tím, co odklepla naše vláda
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

Kdo to zaplatí,“ táže se Lipold, podle kterého to rozhodně nebude ČEZ, ale daňový poplatník. „Nedovedu si představit, že by ČEZ vyhlásil, že bude stavět jadernou elektrárnu, a podařilo se mu to, aniž by do toho Česká republika nějakým způsobem vstupovala,“ cituje Lipold středeční slova šéfa společnost Daniela Beneše poslancům, za kterými samozřejmě vidí finanční vstup státu jako takového. „Buď bude ČEZ splácet investorům půjčku, a kde na to vezme, hádejte dvakrát. Nebo, v druhém případě, stát půjčku polostátní firmě nějakým způsobem odepíše,“ uvažuje Lipold.

Jsme proslulí předražováním malých staveb a pustíme se do atomové elektrárny

Podle komentátora určitě nezapadne ani tzv. královská varianta, kterou v případě Temelína nabízela firma Rosatom Overseas. Tou je stoprocentní financování celé investice. „Američané slibovali 40 až 50 procent. Dostavbu maďarské elektrárny Paks má Rusko financovat z osmdesáti procent,“ píše a vysvětluje, že to neznamená, že elektrárny Rusové nebo někdo jiný zaplatí, ale jen seženou peníze. „Tedy opět půjčka čekající na splátky,“ přemýšlí.

Celý text si můžete přečíst ZDE.

Země, proslulá chronickým předražováním i podstatně menších staveb jako jsou tunely a dálnice, se pouští do atomových elektráren,“ diví se Lipold, podle kterého je 150 miliard za blok optimistických. „Když už se vláda rozhodla pro jadernou cestu, bychom si pořádně držet peněženky,“ věští komentátor špatnou budoucnost především následujícím generacím.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…