Duch listopadové revoluce vymírá, stěžuje si tehdejší student, známý z ÚSTRu. Může za to i Zeman...

17.11.2018 17:01

Současný poslanec za ODS Pavel Žáček byl jedním z účastníků listopadových událostí roku 1989. Později se stal hlavou Ústavu pro studium totalitních režimů a dnes je zákonodárcem. Po takřka třiceti letech od sametové revoluce má za to, že duch této revoluce umírá. Svou vinu na tom podle jeho názoru nese i prezident Miloš Zeman, který odkaz revoluce zlehčuje.

Duch listopadové revoluce vymírá, stěžuje si tehdejší student, známý z ÚSTRu. Může za to i Zeman...
Foto: Archiv P. Žáčka
Popisek: Pavel Žáček

 V roce 1989 dali lidé najevo, že už si nepřejí, aby jim vládli komunisté. Mezi lidmi, kteří komunisty odsuzovali, byl tehdy i dnešní prezident Miloš Zeman. Po roce 1989 však Zeman našel cestu komunistických kádrů a dnes s nimi spolupracuje, zhodnotil stávající roli prezidenta Žáček v komentáři pro Reflex.cz.

„Zda to souvisí s jeho někdejším členstvím v komunistické straně, nebo levicovou orientací, není v zásadě důležité. Navíc to souzní s jeho východní politikou vůči Putinovu Rusku a komunistické Číně,“ napsal Žáček.    

„Před třemi roky Zeman za­útočil na 17. listopad 1989 přímo: zpochybnil brutalitu zásahu pohotovostního pluku Veřejné bezpečnosti (VB) a školního pohotovostního oddílu městské správy VB na Národní třídě. Letos se prý ke státnímu svátku nechce vůbec vyslovit. Prokazatelně ovšem jde o dlouhodobou a programovou součást politického profilu Zemana-prezidenta, včetně jeho nadbíhání Komunistické straně Čech a Moravy (KSČM), jež ho podpořila v prezidentské volbě,“ pokračoval politik.

Stejně lze hovořit také o premiérovi Andreji Babišovi (ANO), který před rokem 1989 spolupracoval s komunistickou Státní bezpečností. Žáček se domnívá, že si Babiš připomíná odkaz 17. listopadu 1989 jen proto, že mu to doporučují jeho poradci. Jinak je velmi opatrný, protože svou vládu opírá o podporu komunistů.  

Sami komunisté se podle Žáčka vyhýbají Národní třídě a připomínkám roku 1989 jako čert kříži. Místo odkazu roku 1989 usilují o to, aby společnost pozapomněla na tyto události.. Žáček má obavy, že sametová revoluce se pomalu ale jistě stává „revolucí na odstřel“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…