Důchodový systém potřebuje reformu, shodují se občané

08.01.2013 16:26

Většina českých občanů se domnívá, že současná podoba důchodového systému není do budoucna životaschopná. Průzkum agentury STEM ukázal, že je o tom přesvědčeno 61 procent občanů. Reformovat systém je třeba, ale kroky současné vlády podle názoru občanů nestačí.

Důchodový systém potřebuje reformu, shodují se občané
Foto: Hans Štembera
Popisek: Seniorka na sluníčku

 "S názorem, že současný důchodový systém je dlouhodobě neudržitelný a důchodová reforma je nezbytná, souhlasí třípětinová většina občanů (61 %). Ovšem oproti roku 2010 pozorujeme jisté oslabení míry souhlasných odpovědí. Necelá polovina veřejnosti (46 %) považuje za jeden z hlavních úkolů vlády Petra Nečase (ODS) zahájit zásadní důchodovou reformu. Jen pětina lidí (21 %) si však myslí, že vládní opatření v rámci důchodové reformy pomohou řešit budoucí problémy našeho důchodového systému," informuje STEM.

Kroky vlády podle lidí jednoznačně nestačí

Za zmínku stojí, že ještě v roce 2010 vnímaly důchodovou reformu jako zásadní dvě třetiny lidí. O rok později to bylo již jen padesát procent občanů. Dnes má již celých osmdesát procent dotázaných občanů za to, že kroky prosazené Nečasovou vládou k udržení důchodového systému nestačí.

Zřejmě nikoho nepřekvapí, že postoj k současné podobě důchodové reformy je výrazně ovlivněn politickými preferencemi jednotlivých občanů. Lidé, kteří se přiklání k levici, reformu častěji odsuzují, zatímco příznivci ODS a TOP 09 v ní hledají pozitivní rysy.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…