Důchody jsou nastavené špatně, shodnou se odborář s děkanem VŠE

11.04.2012 23:01

Bohatí, střední třídy, studenti a hlavně důchodci. Tyto a mnohé další skupiny ve společnosti budou zasaženy úspornými opatřeními vlády. Odbory jsou přesvědčené, že vláda podkopává ekonomiku. I obhájce ekonomických škrtů a reforem děkan VŠE Miroslav Ševčík si myslí, že šetřit by se dalo jinak.

Důchody jsou nastavené špatně, shodnou se odborář s děkanem VŠE
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senior se vrací z nákupu

Podle vedoucího právního oddělení ČMKOS Víta Samka bude vláda ještě muset bojovat o to, aby dosáhla toho cíle, který si naplánovala, tedy deficitu rozpočtu pod tři procenta HDP. „Nevěříme tomu, že se sníží deficit. Když poklesne ekonomika, sníží se hrubý domácí produkt a ubudou peníze v rozpočtu,“ je přesvědčený Samek.

Podle děkana pražské VŠE Miroslava Ševčíka by deficit menší než tři procenta hrubého domácího produktu vládě vyjít měl. „Nejsou to úsporná opatření, ale úporná opatření,“ dodává ovšem Ševčík. Podle něj jsou vládní kroky často nepromyšlené.

Já jsem dostal do rozpočtu školy taky o 11 procent méně. Nebrečím a makám, vzkazuje děkan ministrům

Spíše než daňové úspory by Ševčík jako alternativu viděl právě procentuální šetření v kapitolách rozpočtů jednotlivých ministerstev.

„Jestliže chce někdo spravovat rozpočtovou kapitolu nějakého ministerstva, tak musí být manažer a musí se s tím poprat. Já jsem na fakultu dostal o 11 procent méně peněz. A brečím? Ne, musím makat,“ vzkazuje ministrům děkan VŠE Miroslav Ševčík.

Podle Víta Samka by navíc úsporná opatření vůbec nemusela být, kdyby vláda nechtěla mermomocí prosadit svou důchodovou reformu. „Důchodová reforma vytvoří sekeru, na kterou se složí tyto drastické reformy daní a škrty. Transformační deficit systému je 20 miliard korun. To je částka, kterou budeme doplácet každý rok,“ je přesvědčený šéf právního oddělení odborářů.

Důchodovou reformu podle Ševčíka propásla ČSSD

Podle něj by mohla vláda ještě dlouho stavět systém na prvním pilíři. S tím však nesouhlasí Miroslav Ševčík. „Důchodovou reformu mohla udělat už vláda sociální demokracie, když jsme jim ji navrhovali. Místo toho sekala ohromné schodky v době hospodářského růstu, což považuju za zločin.Čím dříve se ta reforma udělá, tím lépe,“ je přesvědčený o správnosti důchodové reformy vystavené na větším množství pilířů Ševčík.

Osobně Ševčík vidí spíš jinou cestu, jak ušetřit. „Na chodu státu se dají udělat daleko větší úspory, i 50 miliard v jednotlivých kapitolách. Nezřídka si zbytečně platíme vlastní buzeraci,“ je přesvědčen děkan Vysoké školy ekonomické.

Jediná věc, s čím se dá podle Ševčíka s odbory opravdu souhlasit, je, že valorizace důchodů je nastavena naprosto špatně. „Omezit valorizaci mohla vláda u těch, co přesahují průměrný důchod, ne těm, kteří mají důchody nižší,“ přiznává Ševčík, že pro řadu seniorů bude omezená valorizace důchodů v kombinaci se vzrůstající inflací a DPH osudnou kombinací.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pal

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…