Duchovní a teolog: Děsí mě, co se děje v USA. Ničení lidí za jejich názory. Trump je možná jen oddech v kulturním boji

30.05.2017 13:55

Evangelický duchovní Dan Drápal se na serveru NeviditelnýPes.cz zamyslel nad politikou amerického prezidenta Donalda Trumpa, jehož on sám podle svých slov rozhodně není fanouškem. Loni by pro něj rozhodně nehlasoval, ale nehlasoval by však ani pro Hillary Clintonovou.

Duchovní a teolog: Děsí mě, co se děje v USA. Ničení lidí za jejich názory. Trump je možná jen oddech v kulturním boji
Foto: Facebook D. Trump
Popisek: Donald Trump

„Hodně věcí mi na Trumpovi vadilo a vadí: Nesplněné sliby, nepromyšlené poznámky, zbytečné urážky a výhrůžky. A konečně: Ani v nejmenším nemohu za to, že Američané stáli loni v listopadu před dilematem Trump nebo Clintonová,“ poznamenal. 

Rozepsal se i o Trumpově křesťanství, o němž si prý nedělá žádné iluze. „Nepopírám, že Donald Trump mohl udělat nějakou osobní zkušenost s Bohem. Přeji mu ji a ostatně se za to již asi rok modlím. Nicméně není to v současné chvíli relevantní pro posuzování Trumpova politického působení,“ řekl. 

Z kritiky však přešel k pozitiivům, kdy zjišťuje, že je stále více na Trumpově straně a dnes by jej již patrně i volil. Důvodem jsou reakce a chování Trumpových odpůrců. „Trump narazil na obrovskou horu nenávisti. Nějakých sto dnů hájení? Ani náhodou! Trumpovi odpůrci, jistí si svým vítězstvím, předpovídali, že Trump se s porážkou v prezidentských volbách nesmíří. Nakonec to byli oni, kdo ihned v ulicích protestoval. A množství zapálených aut svědčí o tom, že to nebyly protesty nijak pokojné,“ všímá si Drápal. Domnívá se, že Trumpovi protivníci udělají vše pro to, aby ho zničili. Obává se dokonce i o jeho život.

„A domnívám se, že pokud nebude rovnou zabit, pokusí se ho jeho protivníci odstranit z úřadu nějakou formální cestou, konkrétně tedy ve Spojených státech procesem tzv. impeachmentu,“ dodal s tím, že proti Trumpovi se sjednotil politický, akademický a žurnalistický establishment, jenž buší do Trumpa v jednom kuse. 

„Ze Spojených států přicházejí dosti děsivé zprávy o tom, co se děje na universitních campusech. Tam, kde se ještě před padesáti lety bojovalo za svobodu slova (sám jsem byl v říjnu 1969 u toho, tehdy ještě krajní levičák), dochází nyní k ostrakizaci a někdy i fyzickému napadání lidí zastávajících jiné než establishmentem schválené názory,“ komentuje také Drápal. Svoboda slova tak podle něj platí jen pro ty, kdo si myslí víceméně totéž, co si myslí establishment. 

„Možná bude Trumpovo prezidentské období jen krátkým oddechem v kulturním boji. Možná establishment zvítězí již během jeho prezidentského období, možná zvítězí v příštích volbách. Je mi líto, že Trump zřejmě někdy rychleji mluví než přemýšlí. Přál bych si, aby určitá slova nikdy nevypustil z úst,“ uzavřel se slovy, že však také obdivuje, co vše dokázal Trump říci nebo udělat. Jen by si přál, aby nebyl tak prostořeký.

Původní text ZDE.

Dan Drápal je český evangelikální teolog a publicista. V minulosti mimo jiné také kandidoval do Poslanecké sněmovny, jako nezávislý za Volbu pro budoucnost. Byl také, v letech 2007 až 2009, předsedou KDU-ČSL. Byl také iniciátorem projektu pomoci uprchlíkům z Iráku a Sýrie Nadačního fondu Generace 21.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…