Duchovní si z restitučních miliard nepřilepšili. Platy mají pod průměrem

09.08.2014 7:50

Deník Právo zjišťoval, jestli duchovní mají prospěch z miliard, které nyní do církví plynou. A podle jeho zjištění jsou naopak jejich příjmy stále pod průměrem. „Duchovní nemohou projídat platy svých nástupců,“ říká například biskupský sekretář Tomáš Holub.

Duchovní si z restitučních miliard nepřilepšili. Platy mají pod průměrem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Halík

Církve zažívají časy hojnosti, ale šetří pro budoucnost. Od státu už dostaly první dvoumiliardovou splátku z paušální náhrady za nevydaný majetek a přišla i každoroční dotace na platy duchovních ve výši 1,5 miliardy korun. Deník Právo zjišťoval, jestli příliv peněz ovlivnil platy kněží, a ukázalo se, že nikoli.

Největší díl prý církve daly do finančních fondů, část se vyčlenila na opravy památek a budov a část peněz dostala charita a školství. Na platy údajně nezbylo nic.

Církve se totiž snaží hospodařit tak, aby až se přestanou vyplácet náhrady, měly dostatek finančních prostředků na svou činnost.

Peníze se nemohou projídat

„Současní duchovní nemohou projídat platy svých nástupců, to je filozofie, na které stojíme. Dokud nám stát nevrátí majetky, tak se situace, bohužel, zatím nemůže zásadně změnit,“ řekl Právu biskupský sekretář Tomáš Holub.

Stejný názor je podle deníku slyšet i z ostatních katolických diecézí. „Faráři ani biskupové si nepolepšili, protože si nemůžeme dovolit obdržené peníze, obrazně řečeno, projídat,“ uvedl mluvčí olomouckého arcibiskupství Jiří Gračka.

Právo konstatuje, že mzdy duchovních jsou stále pod obecným průměrem. V roce 2012 byl prý státní příspěvek na jeden plat 16 tisíc korun hrubého, zatímco průměrná měsíční mzda v ČR je nyní 24 836 Kč. Některým duchovním prý ale církve na platy přispívají. Kardinál Dominik Duka na jaře zveřejnil svůj příjem, který činí 23 710 korun hrubého.

Nejmladší duchovní mají nejnižší příjmy

Právo zjistilo, že podobně jako katolická církev se zachovaly i ostatní církve nebo náboženská společenství. Československá církev evangelická prý na květnovém synodu rovněž rozhodovala o platech. „Synod přijal nový platový řád, který bude platit od příštího roku, ale řekl, že na platy půjde stále stejná suma, jaké jsou státní dotace,“ uvedl pro Právo synodní senior ČCE Joel Ruml. Případné nalezené prostředky prý chtějí rozdělit mezi mladší duchovní, jejichž platy jsou nejnižší a pohybují se okolo deseti tisíc.

reklama

autor: dkr

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …