Duka odlétá do Vatikánu, kde bude jmenován kardinálem

17.02.2012 7:58

Pro pražského arcibiskupa Dominika Duku, který byl před měsícem jmenován kardinálem, se přiblížil velký den, kdy si ve Vatikánu převezme příslušný dekret a prsten. Na víkendové obřady spojené s uvedením mezi papežovy nejbližší hodnostáře vyráží spolu s Dukou v pátek kolem tisícovky českých věřících, mezi nimiž by měl být i ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09), uvádí ČTK.

Duka odlétá do Vatikánu, kde bude jmenován kardinálem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský arcibiskup Dominik Duka

Vypravena jsou podle České biskupské konference čtyři letadla, z toho tři z Prahy a jedno z Brna. Další poutníci přijedou do Říma autobusy z Brna, Koclířova, Hradce Králové a Prahy. V Římě se k nim připojí obyvatelé papežské koleje Nepomucenum a další Češi žijící v zahraničí.

Jmenovací dekret s kardinálským prstenem a dalšími insigniemi převezme Duka ve Vatikánu v sobotu na shromáždění sboru kardinálů, takzvané konzistoři. Duka se tam současně dozví, jakou dostal římskou baziliku pod patronát a jaký má služební titul.

Duka bude sloužit mši pro české poutníky

Den před samotnou konzistoří se noví kardinálové budou věnovat modlitbě a rozjímání za účasti papeže. V sobotu bude kardinál Duka v chrámu svatého Řehoře VII. také sloužit mši svatou pro poutníky z České republiky. V podvečerních hodinách budou noví kardinálové v prostorách Apoštolského paláce přijímat gratulace svých přátel, spolupracovníků a dalších věřících, kteří je do Říma doprovázejí.

V neděli bude papež spolu s novými kardinály v bazilice svatého Petra sloužit slavnostní mši. V pondělí se pražský arcibiskup zúčastní přijetí nových kardinálů a jejich doprovodů papežem Benediktem XVI. při veřejné audienci v aule Pavla VI.

Pražský arcibiskup se stal kardinálem v době, kdy církve a český stát dospěly k řešení jejich finančního vyrovnání a kdy se konají první přípravy opětovné návštěvy papeže Benedikta XVI. v Česku pravděpodobně v příštím roce. To se budou na Velehradě konat oslavy 1150. výročí příchodu věrozvěstů Cyrila a Metoděje. Podle Duky jeho jmenování je potvrzením významu Prahy, který jí Vatikán nadále přikládá.

Česko bude mít dva kardinály. Nového papeže ale bude volit jen Duka

Duka, který byl za komunismu vězněn, se řadí k někdejším kardinálům Josefu Beranovi, Františku Tomáškovi a Tomáši Špidlíkovi, kteří bojovali proti totalitním režimům a trpěli za svou víru.

Česko má nyní kardinály dva. Prvním je Dukův předchůdce v čele pražské arcidiecéze Miloslav Vlk, který v květnu oslaví osmdesátiny a ztratí nárok účastnit se budoucí volby nového papeže. Fakticky tím bylo zajištěno, aby Česko neztratilo v této záležitosti svůj hlas.

Kardinálové jsou poradci a výhradními voliči papežů. Tvoří takzvané kolegium kardinálů, to má v současné době 192 členů. Kardinálové mladší osmdesáti let let jsou povinni účastnit se konkláve, která volí nového papeže. V současné době vzhledem k věku může volit papeže 108 z nich.

Papež jmenuje dalších 21 kardinálů

Kromě 68letého Duky bylo jmenováno dalších 21 nových kardinálů, z toho 15 z Evropy, respektive sedm jen z Itálie. Další dva jsou z USA, následuje Kanaďan, Brazilec, Ind a hongkongský Číňan.

Benedikt XVI., který je papežem od roku 2005, tak po již čtvrtém jmenování kardinálů během svého působení v čele římskokatolické církve přidělil tuto funkci 63 duchovním. Jeho předchůdce Jan Pavel II., který byl v čele církve 27 let, jich jmenoval 62.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…