Duka podpořil Klause. Garance od premiéra k restitucím prý uklidní společnost

01.09.2012 16:29

Pražský arcibiskup Dominik Duka podpořil žádost prezidenta Václava Klause o osobní garanci premiéra Petra Nečase, že vyrovnání s církvemi neprolomí hranici restitucí z 25. února 1948. Tento požadavek může společnost uklidnit, prohlásil Duka na dožínkách v Českých Budějovicích na každoročním veletrhu Země Živitelka.

Duka podpořil Klause. Garance od premiéra k restitucím prý uklidní společnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský arcibiskup Dominik Duka

"Považujeme dopis pana prezidenta za adekvátní," míní Duka. "Může uklidnit společnost, že skutečně nedochází k prolomení onoho dne 25. února 1948 a že i tento zákon je ve shodě se všemi ostatními zákony."

"Já samozřejmě pana prezidenta v okamžiku, na kterém se dohodneme, se vším seznámím, a pak budeme informovat i veřejnost," podotkl ke Klausově žádosti Nečas. Ministr financí Miroslav Kalousek ji ale označil za nesmyslnou a neústavní, vláda zaujala vlažný až téměř odmítavý postoj. "Všichni, kteří nejsme předsedové stran a hlasujeme se stejnou odpovědností, se tím můžeme cítit dotčeni," uvedl Kalousek. Vedle Nečase totiž hradní list obdrželi i oba Nečasovi zástupci - vicepremiér Karel Schwarzenberg a vicepremiérka Karolína Peake.

"Měl jsem zde možnost mluvit s panem kardinálem Dukou a myslím, že naše názory na to nejsou až tak vzdálené," prohlásil v Budějovicích Klaus. "Cítí stejně jako já naléhavost mého požadavku, aby se nemohlo stát, že tím dojde k prolomení všeho, což znamená zásadní zpochybnění naší země."

Církev by neměla uzavírat manželství s politiky

Klaus v sobotu potvrdil, že žádnou záruku ještě neobdržel, přestože restituce do sněmovny zamíří už v úterý. "Já jsem od nich žádnou záruku nedostal, já slyším jenom vnější mediální výroky, kde se tváří, že se k tomu moc nemají," nechal se slyšet.

Vyjádření Dukova souhlasu na podporu Klause není ničím překvapivým, Hrad a Arcibiskupský palác spolu dlouhodobě udržují vřelé vztahy a na spoustu otázek mají podobný náhled. Duka ale za svůj možná až příliš vstřícný postoj k Hradu čelí kritice od kněze Tomáše Halíka, neboť jak uvedl loni na podzim, církev podle jeho slov není politická strana a měla by vystupovat především jako mluvčí pravdy, neuzavírat manželství se stranami a politiky a především si zachovat kritický odstup.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…