Duka se pustil do vlády. Vyzval ji, aby vrátila půdu drobným zemědělcům

19.01.2016 21:12

Předseda České biskupské konference (ČBK) kardinál Dominik Duka vyzval vládu k bezodkladnému vracení půdy drobným zemědělcům. Podle něj je neúctou k předkům a jejich potomkům, že majetek zabavený jednotnými zemědělskými družstvy (JZD) ještě nebyl vrácen. Uvedl to v prohlášení zaslaném ČTK.

Duka se pustil do vlády. Vyzval ji, aby vrátila půdu drobným zemědělcům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kardinál Dominik Duka

"Nemožnost domoci se ani po tolika letech platnosti zákona svého práva především kvůli vleklému procesu konkurzních řízení u nástupců těchto bývalých JZD je nedobrým signálem vypovídajícím o současném stavu demokracie a fungování státu," píše Duka. Církve vyzvaly ve společném prohlášení ČBK, Ekumenické rady církví v ČR a Federace židovských obcí v ČR vládu k rychlejšímu řešení případů ostatních restituentů již loni v říjnu.

"Zároveň deklaruji, že úsilí drobných zemědělců o alespoň částečnou nápravu křivd způsobených komunistickým režimem i následnou liknavostí v demokratických poměrech ČR, budu podporovat také nadále," dodal Duka.

Od roku 2006 podává stát takzvané restituční nabídky

Restituenti mohou podle údajů státu ještě nárokovat až 300.000 hektarů zemědělské půdy. V rámci církevních restitucí by podle dřívějších odhadů úřadů mohl stát vrátit 30.000 hektarů zemědělské půdy.

Od roku 2006 podává stát takzvané restituční nabídky, v nichž nabízí náhradní pozemky restituentům, kterým nemohla být komunistickým režimem vyvlastněná půda vrácena v restitucích z objektivních důvodů. Takto se však daří udat pouze necelou pětinu pozemků.

V roce 2012 byl přijat zákon o majetkovém vyrovnání státu s církvemi. Podle zákona mají církve dostat nemovitý majetek v hodnotě asi 75 miliard korun a během 30 let také 59 miliard za majetek, který nemůže být vydán. Církve po přijetí zákona požádaly o vydání zhruba 112.000 pozemků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…