Dukovanům a Temelínu přibudou další jaderné bloky, dohoda už leží na stole

02.02.2015 19:00

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek odpovídal v dnešním pořadu Interwiev na ČT24 na otázky týkající se prolomení limitů těžby uhlí, ale odpověděl i na ty, které se týkaly našeho energetického hospodářství obecně. Dukovanům a Temelínu prý přibudou další reaktory.

Dukovanům a Temelínu přibudou další jaderné bloky, dohoda už leží na stole
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Mládek na tiskové konferenci ČSSD

Nezklamalo vás, že se tripartita neshodla na limitech těžby? Tak zazněla první otázka v  pořadu a Mládek se k ní vyjádřil velmi konkrétně: “Dohodli jsme se s Babišem, že se musí připravit výstavba jednoho bloku jak v Dukovanech, tak v Temelíně, jen je otázkou, jestli to bude stavět jen ČEZ, nebo jestli se k tomu založí nějaká dceřiná firma, která bude disponovat financemi jen v rámci přiděleného a schváleného rozpočtu,“ řekl Mládek.

"Není to pravda ani nepravda,“ slovíčkařil Mládek, když se musel vyjádřit ke svému stanovisku, které potvrdil i ČTK, o částečném prolomení limitů, jež by se však bezprostředně nedotklo severočeských obcí Horní Jiřetín a Černice. "Na jedné straně je těžební limit, na druhé straně jsou obyvatelé, kteří přijdou o střechu nad hlavou,“ vyhnul se přímému komentáři Mládek, nicméně připustil, že v dané situaci vidí zbourání Bíliny jakou nejlepší variantu.

"Prolomení limitů není z hlediska exportérů nijak efektivní, stejně vyvážíme elektřinu velmi levně, takže pokud nic neuděláme, tak ve finále dorovná účet za energii více jak čtvrtina obyvatel, díky logickému zvýšení ceny. Není to tak snadné,“ řekl Mládek s poznamenal, že stejnou větu na toto téma pronesl i prezident Miloš Zeman.

Co bude dál s regionem, který živí uhlí a který může mít v budoucnu velkou nezaměstanost? "Samozřejmě, že o těchto otázkách jednáme a máme určité plány, tak jako jsme nechali vybudovavat Hyundai Mobis v ostravském regionu, jdeme postupnými kroky, jakými jsou existující továrna Nexen Tire na Ústecku, abychom případnou nezaměstnanost měli čím korigovat," pronesl v závěru pořadu ministr.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…