Dukovany budou zahřívat Brno, zaznělo od Fialy

21.09.2022 20:20

Vláda zvýšila normativní náklady pro výpočet dávek na bydlení, oznámil premiér Petr Fiala (ODS). Navýšení míří především na ohrožené skupiny občanů, řekl na tiskové konferenci po jednání vlády, kterou přenášela ČT24. „Druhé největší město České republiky Brno je v tuto chvíli z devadesáti procent závislé na plynu a bezemisní teplo z Dukovan bude pokrývat významnou část jeho roční spotřeby a pro Brno to bude znamenat velký krok k energetické soběstačnosti, a to má samozřejmě význam pro celou Českou republiku,“ uvedl.

Dukovany budou zahřívat Brno, zaznělo od Fialy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Novinářské atrium na úřadě vlády

„Díky předcházejícím úpravám příspěvků na bydlení jsme dosáhli toho, že až sedmdesát procent žadatelů dostává ten příspěvek v plné výši, a teď se posuneme ještě dál. Díky této úpravě má více lidí jistotu, že jejich náklady na bydlení nepřekročí 30 procent příjmů, respektive v Praze 35 procent příjmů. Kromě krátkodobých opatření proti zvyšujícím se cenám děláme i konkrétní kroky pro to, abychom do budoucna zajistili energetickou suverenitu České republiky. Proto v rámci tohoto úsilí dnes vláda schválila poslaneckou novelu zákona o liniových stavbách, kterou jsem také jako poslanec spolupodepsal, a díky které bude zařazen projekt horkovodu z Dukovan do Brna mezi prioritní stavby. To významně urychlí povolování celého projektu a je to součást té naší snahy využít veškerou energii, i energii tepelnou, která v naší zemi vzniká, abychom dokázali snížit potřebu plynu,“ poznamenal Fiala.

„Druhé největší město České republiky Brno je v tuto chvíli z devadesáti procent závislé na plynu a bezemisní teplo z Dukovan bude pokrývat významnou část jeho roční spotřeby a pro Brno to bude znamenat velký krok k energetické soběstačnosti, a to má samozřejmě význam pro celou Českou republiku. Když mluvím o energetické bezpečnosti a posilování snahy o to, abychom do budoucna byli energeticky suverénní země, tak takovým dalším krokem je dnes podepsaná společenská smlouva mezi Jihočeským krajem a společností ČEZ, která spouští projekt Jihočeského jaderného parku, já jsem se tohoto podpisu a uzavření této dohody také zúčastnil. Právě proto, že ta dohoda usnadní výstavbu modulárního reaktoru v prostoru Jaderné elektrárny Temelín a my jsme přesvědčeni, že právě modulární reaktory do budoucna mohou hrát zásadní roli – a jsem rád, že Česká republika stojí už na počátku toho úsilí o využití, vytvoření a použití modulárních reaktorů,“ zmínil příklady projektů, na nichž vláda pracuje, Fiala. 

„Vláda dnes udělala další krok k pomoci domácnostem, lidem v České republice, kteří se potýkají s nárůsty cen energií. Tím, že jsme zvýšili ty takzvané normativy u příspěvku na bydlení. Zvýšili jsme to s účinností od 1. 10. pro čtvrtý kvartál tohoto roku, na základě informací MPO o odhadu růstu cen elektřiny a plynu. To zvýšení znamená v praxi to, že lidé, kterým nestačí na pokrytí nákladů na bydlení 30 procent příjmů domácnosti, pokud jsou mimo Prahu, nebo 35 procent příjmů domácnosti, pokud jsou v Praze,  tak tito lidé mají nárok na podporu formou příspěvku na bydlení a stát jim v rámci tohoto příspěvku hradí náklady, vícenáklady na elektřinu, na plyn, na vodu, na nájemné – až do výše právě toho normativu dané domácnosti podle členů domácnosti a podle velikosti města. Tím, že ten normativ tímto rozhodnutím vlády dnes zvyšujeme, tak vytváříme větší prostor pro to, aby výrazně větší skupině lidí byly ještě opravdu proplacené ty skutečné vícenáklady, které budou mít právě především s energiemi. To zvýšení je u těch jedno- a dvoučlenných domácností o částku 4500 korun, a tedy už těch, kteří bydlí v nájemním a podnájemním bydlení, u těch, kteří bydlí ve vlastnickém a družstevním bydlení je to o 2500 korun a tam, kde jsou to tři a více členové domácnosti v nájemním a podnájemním bydlení, je to o 2500 korun, ti, kteří jsou v tom vlastním bydlení, nebo v družstevním, tam je to o částku 2000 korun. Je to zvýšení poměrně výrazné, především u těch jedno- a dvoučlenných domácnocstí, kde z té zkušenosti, kterou máme od začátku roku, se ukazovalo, že právě na ty jednočlenné a dvoučlenné domácnosti, což jsou často domácnosti rodičů samoživitelů, samoživitelek, vdov, vdovců, tak ten normativ na tyto lidi zastropoval velmi brzy,“ sdělil následně ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

„Za první pololetí tohoto roku bylo v rámci příspěvků na bydlení, doplatku a mimořádné okamžité pomoci ze strany vlády poskytnut finanční objem ve výši více jak pět miliard korun. Takže rozhodně se snažíme touto adresnou pomocí našim domácnostem pomáhat. Ty náklady, které budou navíc v tomto čtvrtém čtvrletí po zvýšení těchto normativů, očekáváme někde v objemu 400–500 milionů korun, uvidíme samozřejmě, kolik domácností se rozhodne tuto formu pomoci vyzkoušet a budou potom následně jejími příjemci,“ dodal Jurečka.

Následoval novinářský dotaz na rozpočet, kterého se chopil premiér Petr Fiala (ODS). „My jednáme v souladu s harmonogram tak, jak jsme si to předsevzali. My jsme měli dvě varianty, buďto, že bychom rozpočet schvalovali dnes, nebo v pondělí na vládě, rozhodli jsme se pro pondělí, mimo jiné i proto, že musíme zohlednit spoustu faktorů, které se aktuálně vyvíjejí, například ceny energií a další věci. Nejednají o tom ekonomičtí ministři, o rozpočtu, jednáme společně všichni členové vlády jako tým, tak, jak jsme to dělali i při přípravě upraveného rozpočtu na letošní rok a nebo při té novele, kterou jsme předkládali v letních měsících. Takže jednáme společně nad rozpočtem, není to žádné přetahování se jednotlivých resortů s Ministerstvem financí, je to věcné, strategické rozhodnutí o tom, kam finanční prostředky chceme a musíme dát. Jsem přesvědčen, že z těch debat nakonec vyjde velmi kvalitní rozpočet. Samozřejmě čelíme obrovským výzvám, ta situace není jednoduchá, ceny energií, inflace, to, co se prostě děje kolem nás,“ zmínil Fiala, že jsme vystaveni obecně kritické situaci. „To znamená, že musíme připravovat rozpočet s deficitem, tomu se nikdo nediví. Snažíme se, abychom se i za této situace chovali odpovědně, abychom mysleli i na budoucnost, a snažíme se držet deficit v nějakých rozumných mezích tak, abychom ve chvíli, kdy ta krize opadne, co nejrychleji byli schopni konsolidovat veřejné finance a nezadlužovali naši společnost,“ řekl Fiala a dodal, že vláda nepokračuje v zadlužování jako předchozí kabinet. 

Vyjádřil se také k vyhlášení částečné mobilizace ze strany ruského prezidenta Vladimira Putina. „Jediný, kdo chce válku, kdo válku vede, kdo se jednoznačně dopouští agrese a kdo má klíče k ukončení toho konfliktu, je Vladimir Putin. A ten jeho dnešní projev ukazuje minimálně dvě věci: Za prvé to, že on chce pokračovat ve své agresivní politice a za druhé to také ukazuje, že ta jeho dosavadní vojenská agrese, válka, kterou vede na Ukrajině, není úspěšná. Že je překvapen, zaskočen tím, jak se statečně brání ukrajinští přátelé. Je zaskočen jednotným postojem západních demokracií, je zaskočen tím, že se mu nedaří dosahovat jeho cílů a na to reaguje tady touto mobilizací. Naše odpověď na to musí být stejná jako dosud, a to je jasná podpora Ukrajiny, podpora v humanitární oblasti, podpora ve vojenské oblasti, ale také podpora finanční, naše jednoznačné odmítnutí ruské agrese, které se projevuje sankcemi, diplomatickou izolací a všemi těmi kroky, které Západ dělá, ať už EU, nebo NATO. A jsem přesvědčen, že i v tomto budeme pokračovat a je i úkol českého předsednictví, abychom se pokusili dál udržet ten jednotný postoj, který zatím evropské země měly a který nepochybně představuje naši sílu, ale současně je to i záruka naší bezpečnosti,“ zakončil Fiala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…