Dukovany ve sněmovně: Řádila Langšádlová, Rakušan i Piráti

20.11.2020 13:34

Poslanci dnes ve Sněmovně projednávali přechod Česka na nízkouhlíkovou ekonomiku. Opozici se nepodařilo odložit projednávání pravidel výkupu elektřiny z nového bloku Jaderné elektrárny Dukovany do doby, než návrh projedná bezpečnostní výbor dolní komory. Někteří opoziční zástupci doporučili, aby s výzvou k účasti v tendru vůbec neoslovovala rizikové uchazeče z Ruska a Číny.

Dukovany ve sněmovně: Řádila Langšádlová, Rakušan i Piráti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Havlíček, místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy

Návrh předložil člen bezpečnostního výboru Vít Rakušan (STAN), poslanci jej neschválili. „Vy nám teď odepřete právo, aby se tím bezpečnostní výbor zabýval?“ tázal se Rakušan ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO), který je předkladatelem zákona.

Poslanci Pirátů, ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN chtěli na bezpečnostním výboru nechat posoudit, zda v rámci přípravy výběrového řízení na dostavbu Dukovan vláda dostatečně zohledňuje bezpečnostní rizika, jelikož české tajné služby upozornily, že zadávací dokumentace k tendru dostatečně nezohledňuje bezpečnostní zájmy státu.

Opoziční představitele především kritizovali, že vláda chce novelu zákona k přechodu na nízkouhlíkovou energetiku tak rychle. V souvislosti s plánovanou dostavbou Dukovan poukazovali na nejasnosti ohledně nízkého rizika investora, financování i bezpečnostních rizik. „Je namístě položit si otázku, jestli má za takových podmínek smysl se do dostavby pouštět,“ uvedl poslanec za KDU-ČSL Jan Čižinský, který bude navrhovat stažení tohoto zákona.

Zástupci kabinetu odmítli doporučení opozičních představitelů, aby s výzvou k účasti v tendru vůbec neoslovovala rizikové uchazeče z Ruska a Číny. Společnost ČEZ, která je investorem projektu, chce tendr vypsat do konce letošního roku.

Poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová vyzvala ministra Karla Havlíčka, aby se zvážilo vyloučení rizikových dodavatelů ještě před vypsáním výběrového řízení. „My přece nesmíme strkat hlavu do chomoutu závislosti na zemích, které jsou vůči nám nepřátelské. Tato investice zkrátka nemá jen rozměr energetický a ekonomický, ale i geostrategický a bezpečnostní,“ obracela se s apelem na ministra Havlíčka.

V Senátu vznikly dva dokumenty posuzující dostavbu Dukovan a oba považují za nežádoucí, aby se na dostavbě podílely země, které jsou nepřátelské vůči NATO nebo jsou na sankčních seznamech, upozornil poté poslanec Jan Lipavský (Piráti).

„Jeden z členů vedení Rosatomu je nyní na sankčním seznamu EU, protože je mu přičítán podíl na pokusu o vraždu otravnou látkou. S takovou společností bychom se měli zahazovat? To mi přijde naprosto šílené,“ prohlásil poslanec.

Mezi možnými uchazeči o dostavbu Dukovan jsou podle dostupných informací ruský Rosatom a čínská společnost China General Nuclear Power, americká společnost Westinghouse, francouzská EDF a jihokorejská firma Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…