Důsledky metanolové aféry: Vláda vybírá víc peněz na daních z alkoholu

01.08.2015 18:45

Poptávka zákazníků po lihovinách pochybného nebo neznámého původu klesla a stejně tak se výrazně omezila jejich nabídka. Chování části spotřebitelů se změnilo a víc než v minulosti dávají přednost nákupu lihovin z bezproblémových zdrojů, jako jsou kamenné obchody nebo obchodní řetězce. Uvádí to vláda v návrhu státního závěrečného účtu. Jde podle ní o dlouhodobější stav po metanolové kauze ze září 2012.

Důsledky metanolové aféry: Vláda vybírá víc peněz na daních z alkoholu
Foto: hns
Popisek: Metylalkohol, ilustrační koláž

Důkazem podle materiálu může být to, že celkové příjmy ze spotřební daně z lihu loni vzrostly meziročně o šest procent. Stát na ní vybral 6,8 miliardy korun. Podle vlády však výběr daně z lihu ovlivňuje negativně snižující se spotřeba lihovin, která vyplývá zejména z růstu cen. Naopak pozitivní vliv měl zákon o povinném značení lihu, který také zavedl povinnou registraci distributorů.

V menší míře i objemu se však nadále objevují na území Česka lihoviny, které byly vyrobeny z čištěného denaturovaného lihu. Podle materiálu jde především o Moravskoslezský kraj.

Takzvaná metanolová kauza, tedy série otrav závadným alkoholem, si od září 2012 do února 2014 v Česku vyžádala 48 životů. Otrávený alkohol připravil o zdraví desítky osob. Poškozených, včetně zemřelých, je asi 140. Mnozí z nich jsou těžce zdravotně postižení, někteří oslepli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…