Dusno v ČSSD? Klidně noste muslimské šátky, řekla ombudsmanka Šabatová českým muslimkám. A Zdeněk Škromach se neudržel

27.08.2014 14:49

Ombudsmanka Anna Šabatová podpořila studentku ze Somálska, které Střední zdravotnická škola v Praze zakázala nosit na hlavě šátek. Senátor Zdeněk Škromach (ČSSD) poté na svém profilu na Facebooku upozornil, že Šabatová svými nekompetentními výroky přispívá k většímu napětí ve společnosti.

Dusno v ČSSD? Klidně noste muslimské šátky, řekla ombudsmanka Šabatová českým muslimkám. A Zdeněk Škromach se neudržel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Letnou za ministerstvo vnitra svolali muslimové modlitbu (arabsky salát). Protestovali tak proti zásahu policie minulý pátek

Šabatová prohlásila, že škola diskriminovala studentku ze Somálska, když jí nedovolila nosit takzvaný hidžáb. Tím si muslimky nejčastěji zakrývají vlasy a krk.   

Škola podle Šabatové nepřímo diskriminovala somálskou studentku

„Veřejná ochránkyně práv dospěla k závěru, že střední zdravotnická škola nepřímo diskriminovala stěžovatelku, neboť jí na základě neutrálně formulovaného školního řádu zakázala nosit muslimský šátek, který je projevem jejího náboženského přesvědčení navenek,“ stojí v rozhodnutí kanceláře ombudsmanky, na které upozornil server Lidovky.cz.

Ombudsmanka tvrdí, že škola nerespektovala Listinu základních práv a svobod, a kritizovala i Českou školní inspekci za laxní přístup.

Škromach: Příště Šabatová přijde s tím, že právo šaría je součástí našeho právního pořádku

Ve středu to na svém facebookovém profilu kritizoval senátor Škromach. „Paní Šabatová podobnými výroky jen potvrzuje obavy, které provázely její nominaci na pozici ombudsmana. Naprosto nekompetentní výroky jen přispívají dalšímu napětí ve společnosti,“ tvrdí.

Škromach ale upozornil, že „výplody“ veřejné ochránkyně práv nejsou pro nikoho závazné. „Věřím, že kompetentní orgány se budou řídit zákony a nikoliv těmito pomatenostmi. Příště možná přijde tato paní s konstatováním, že Islámské právo šaría je součástí našeho právního pořádku,“ dodal senátor s nadsázkou.

Co přesně napsal Zdeněk Škromach:

Paní Šabatová podobnými výroky jen potvrzuje obavy, které provázely její nominaci na pozici ombudsmana. Naprosto nekompetentní výroky jen přispívají dalšímu napětí ve společnosti. Naštěstí její výplody nejsou pro nikoho závazné a věřím, že kompetentní orgány se budou řídit zákony a nikoliv těmito pomatenostmi. Příště možná přijde tato paní s konstatováním, že Islámské právo šaría je součástí našeho právního pořádku."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…