Důvěra v demokracii zažívá krizi. Můžou za to kauzy stran, míní politolog

21.04.2013 19:20

Podle politologa Tomáše Lebedy neprožíváme nedostatek kvalitních politiků, ale spíše krizi volebního systému – demokracie. A to se může změnit jen rozsáhlou diskusí, kdy budeme přesně vědět, čeho chceme dosáhnout.

Důvěra v demokracii zažívá krizi. Můžou za to kauzy stran, míní politolog
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pár fotografií ze zasedání sněmovny

„Dřív byla motivem poměrně jasná snaha proměnit stranický systém - omezit vliv malých politických stran a naopak posílit postavení těch silných. Dnes se dozvídáme nejrůznější motivace, ale můžeme jen spekulovat, zda jsou to motivy skutečné, nebo nějaké kamuflované,“ uvedl Tomáš Lebeda v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

„Když slyším, že by volební systém měl zlepšit kvalitu politiky v tom smyslu, že přivede do politiky kvalitnější osobnosti, tak jsem na pochybách, jestli to může být myšleno vážně,“ míní. Nikdy se totiž nesetkal s tím, že by volební reforma byla skutečně takto motivována. Natož aby něčeho takového dosáhla.

Na mysli má třeba snahy podnikatele Karla Janečka. „Ale stejně tak, když slyším, že ODS se chce znovu vracet k diskusi o jednokolovém většinovém systému, tak zásadní otázka zní: Proč? Co tím chce dosáhnout?“ ptá se politolog.

Podle Lebedy nyní důvěra v politiku zažívá v Česku výraznou krizi. „U nás teď nejen že klesá důvěra v politiky, ale i důvěra v demokracii jakožto nejlepší způsob vlády. A tady by se měli politikové vážně zamyslet, co je příčinou, a ne to neustále bagatelizovat nebo hledat příčiny někde vně politické elity. Příčiny jsou jednoznačně uvnitř této elity,“ míní Lebeda.

On sám vidí příčiny jasně. „Způsob, jak se u nás politika dělá, kauzy, které odhalily propojení politických stran a ekonomických struktur, řada obvinění z korupčního jednání, řada podezření na korupci - to vše vzbuzuje u lidí onu nedůvěru. Některé strany navíc realizují politiku, která jde proti zájmům jejich vlastních voličů,“ vysvětluje. A uvádí i konkrétní příklad.

„Pokud předseda ODS a vlády podepíše amnestii, která mimochodem zastavuje trestní řízení velkých korupčních kauz i závažnou hospodářskou kriminalitu, která poškodila stát i mnoho občanů, a považuje to za bezproblémový krok, tak to všechno jsou jednotlivosti, které dohromady skládají pocit, který dnes veřejnost z politiky má,“ uzavírá Lebeda.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vážná věc.“ Co o Ficovi prohlásil Pavel? Analytik se vrátil před atentát

8:59 „Vážná věc.“ Co o Ficovi prohlásil Pavel? Analytik se vrátil před atentát

TÝDEN V MÉDIÍCH O slovenském premiérovi řekl český prezident, že jeho vítězství ve volbách je zklamá…