Dva masakry v Sýrii: Prý to bylo úplně jinak. Tereza Spencerová ví víc

21.09.2016 10:41

O dvou incidentech, které se v těchto dnech odehrály v rámci syrské války, se na serveru Literarky.cz podrobně rozepisuje analytička Tereza Spencerová.

Dva masakry v Sýrii: Prý to bylo úplně jinak. Tereza Spencerová ví víc
Foto: Markéta Kutilová
Popisek: Snímky zachycují kurdské bojovníky na hranici s Islámským státem.

Prvním je americký nálet na pozice syrské armády, při němž bylo zabito přes 90 vojáků bránících džihádem obklíčený Dejrizor na východě země. Americká strana nijak nerozporovala oficiální zprávu ruské armády, podle níž „mezinárodní koalice proti Daeši“ z iráckého území podnikla čtyři nálety s nasazením čtyř letadel – dvou F16 a dvou A10. Zatímco se americká média ponořila do spekulací, zda se jednalo o cílený útok nebo nešťastnou náhodu, izraelský deník Haarec americký nálet označil za „dárek pro Asada“. Není divu: Pokud Spojené státy odmítnou verzi o záměrném útoku provedeném nespokojenými generály – tím spíš v situaci, kdy je jejich válčení v Sýrii z hlediska mezinárodního práva zcela ilegální – příliš si nepomohou ani s verzí „náhody“. Přiznají tím totiž fakticky ruský argument o komplikovanosti válčení na složitě propleteném bojišti, a tedy i nutnosti oddělit džihádisty, kteří mají zůstat ušetřeni, od těch, kteří mají být zklikvidováni.

Anketa

Kdo je nadějí české pravice?

0%
0%
45%
1%
6%
1%
hlasovalo: 9269 lidí

Celý text je ZDE

K tomu je pro USA krajně nepříjemné, že jejich vojáci zabili bezmála sto syrských vojáků bojujících proti Daeši, čímž Pentagon teroristům „určeným k likvidaci“, proti nimž nominálně rovněž bojuje, usnadnil plné ovládnutí dalších pozic, konkrétně základny Džebel Sardá. A pokud nálety – provázené odmítnutím Pentagonu spolupracovat se syrskou armádou -- prospěly Daeši, nabídly USA Rusku a Sýrii dostatek propagandistické munice ke zpochybnění amerických „čirých úmyslů“ bojovat proti Daeši, oživily spekulace o možném pokračujícím plánu ještě z roku 2012 na vytlačení syrské vlády z východu země, kde mělo podle Pentagonu vzniknout „saláfistické knížectví“, ale především nastolily zásadní otázku, proč USA vlastně podepisovaly s Ruskem dohodu o společném postupu v Sýrii.

Útok možná umožnily falešné údaje

Vedle úmyslu a náhody je tu samozřejmě i třetí možnost, a tou jsou falešné údaje o rozmístění jednotlivých sil, které americkému velení záměrně dodal některý z jejich džihádistických návodčích. Syrským islamistům s USA a jejich neochotou svrhnout režim v Damašku dochází trpělivost, a tak je pokus postrčit je do přímého vojenského střetu proti Sýrii zcela představitelný, stejně jako je představitelná jejich snaha Washington alespoň ztrestat mezinárodní ostudou – právě této variantě by ostatně odpovídal fakt, že nálety nebyly „předem plánovány“, stejně jako zbytečně hysterická reakce americké velvyslankyně při OSN Samanthy Powerové. Koneckonců, na stranu džihádu přešly už spousty Pentagonem a CIA vycvičených „umírněných“ teroristů a Spojené státy se dnes v Sýrii fakticky nemají o koho opřít, natož aby si byly s to ověřovat dodané údaje. Je už jen ironií, že zabití syrští vojáci vyvolali ve Washingtonu mnohem více omluvných frází než zabití syrští civilisté.

K zodpovědnosti za nálet se začaly hlásit další státy

Nepříjemná situace si v Sýrii vyžádala neortodoxní přístup k „likvidaci škod“, a tak se už v neděli začala „přerozdělovat zodpovědnost“: Nejprve se k účasti na náletu dobrovolně přihlásila Austrálie a po ní také Dánsko a Británie. Austrálie přiznala jedno účastnící se letadlo, Dánsko dvě ef-šestnáctky a Británie mluvila jen obecně o „stíhacích letadlech“. Čtyři útočící a čtyři státy, nicméně ani takové snadné počty nesedí. Stroje A10 totiž používají pouze USA, Británie ani Austrálie nevlastní a ani nepoužívají stíhačky F16 a dánské stroje tohoto typu parlament v Kodani povolil vyslat jen do Iráku a nikoli do Sýrie. Přesto se zodpovědnost „rozložila“ a opticky zmenšila, spojenci v NATO přijali poslušně svou „kvótu“ zabitých syrských vojáků, bez ohledu na to, že syrská armáda tvrdí, že útočící letadla přiletěla směrem od Irbílu v iráckém Kurdistánu, a tamní letiště k útokům využívá zase jen americké letectvo.

Útok na humanitární konvoj: Viník je nejasný

Druhým incidentem je údajný nálet na humanitární konvoj vezoucí pomoc do džihádem obleženého východního Aleppa, který si údajně vyžádal nejméně 32 obětí. Zničený humanitární konvoj OSN se vzápětí – i díky informacím sorosovských Bílých přileb -- „propojil“ s ruskými a syrskými nálety na pozice džihádu u Aleppa, nálet byl připsán Sýrii (nebo Rusku) a USA, které prohlásily, že Rusko i Damašek znaly trasu konvoje, mohly zvolat „Odporné!“ a oznámit, že je třeba dohodu s Ruskem „revidovat“.

Nicméně, do úterního odpoledne, když se „kouř poněkud ztratil“, Rusko konstatovalo, že trasu neznalo a zveřejnilo video, kterým chtělo dokázat především to, že konvoj nebyl zasažen při náletu, ale jeho nákladní automobily prostě shořely, a to za přímé účasti „záchranářů“ z Bílých přileb, kteří se „jako vždy náhodou objevili na správném místě a s kamerou“ a už prosluli mnoha propagandistickými akcemi namířenými proti Damašku a Rusku. OSN, která pozastavila svou humanitární pomoc směřující do Aleppa, o několik hodin později rovněž přestala mluvit o „náletech“ a dala přednost formulaci „nevíme, co se tam stalo“ a přiznání, že počty obětí nejspíš nebudou tak vysoké, jak se původně tvrdilo...

USA ukazují na Rusko a Sýrii

O události informoval také server iDnes.cz. Ten uvedl, že veškeré informace podle Spojených států ukazují na to, že pondělní masakr humanitárního konvoje v Sýrii, při němž zahynulo nejméně dvacet lidí, způsobil letecký útok. Viníkem tedy může být jen syrský režim nebo Rusko, uvedl zástupce Bílého domu.

Moskva již dříve rezolutně a podrážděně odsoudila veškeré domněnky, že se na útoku podílely ruské nebo syrské letecké síly. Podle Rusů se nejspíš nejednalo o letecký, nýbrž dělostřelecký úder.

Celý text je ZDE

„Situace v Sýrii je zdrojem velkých obav,“ uvedl v úterý mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Podle něj existuje jen malá naděje na obnovení příměří, které platilo sedm dní do nedělní půlnoci.

Klid zbraní mezi syrskými povstalci a vládou prezidenta Bašára Asada dojednaly Spojené státy a Rusko. „Bohužel musíme konstatovat... že našim americkým kolegům se nepodařilo oddělit teroristy od takzvané umírněné opozice,“ dodal Peskov.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…