Dva tři roky. Petr Fiala došel u ruské ropy k rozhodnutí

04.05.2022 17:52

Evropská unie se chce začít zbavovat své závislosti na dodávkách ruské ropy. Brusel navrhuje její dovoz do půl roku úplně zakázat. Premiér Petr Fiala (ODS) po jednání kabinetu oznámil, že vláda je připravena embargo na ruskou ropu podpořit za předpokladu, že Česko bude mít navýšenou kapacitu ropovodů, které budou moci ropu odjinud dopravit. „Snažíme se o odklad na dva, tři roky,“ doplnil s tím, že protiruské sankce nesmějí poškodit české občany více, než samotné Rusko.

Dva tři roky. Petr Fiala došel u ruské ropy k rozhodnutí
Foto: Repro ČT
Popisek: Premiér Petr Fiala na tiskové konferenci vlády

Anketa

Je sněmovní opozice (ANO a SPD) dostatečně důrazná v boji s vládou?

hlasovalo: 36799 lidí
Jednání vlády se pro obstrukce ze strany opozice při jednání Poslanecké sněmovny konalo přímo v prostorách Sněmovny během její mimořádné schůze.

Předseda vlády se proto úvodem opřel do opozice za to, že schůzi blokuje. Vystoupení Andreje Babiše (ANO) trvalo více než tři hodiny. „Kdyby se hnutí ANO v čele s předsedou Andrejem Babišem věnovalo alespoň z poloviny zajištění energetické bezpečnosti České republiky v tom minulém období tak, jako se teď věnuje obstrukcím, tak jsme měli polovinu práce a Česká republika mohla být v klidu a neřešit problémy, jaké nyní máme,“ řekl úvodem premiéra Petr Fiala (ODS).

Následně Fiala uvedl, že vláda podporuje nové protiruské sankce – Evropská komise chce ještě letos ukončit dovoz ruské ropy. „Návrh embarga na ruskou ropu, které by platilo už od konce tohoto roku, je Česká republika připravena podpořit, ale za předpokladu, že Česká republika bude mít odklad do té doby, než bude navýšena kapacita ropovodů, které do České republiky mohou ropu dopravit.

Jednáme o tom, abychom odklad na dva, tři roky získali, pak jsme připraveni tento balíček sankcí podpořit,“ doplnil předseda vlády, že intenzivně o tomto kroku jedná s ostatními evropskými zeměmi. „Aby se Evropa zbavila energetické závislosti na Rusku, potřebujeme k tomu solidaritu evropských zemí,“ uvedl ministerský předseda.

Dopady sankcí nesmějí ale čeští občané pocítit více, než Rusové. „Vláda podporuje vůči Rusku ty nejtvrdší sankce, ale nesmějí poškodit více české občany, než Ruskou federaci,“ zdůraznil předseda vlády Petr Fiala.

Aby sankce vstoupily v platnost, musí je jednomyslně schválit členské země. Podle diplomatů se čeká diskuse o ropném embargu. Maďarsko a Slovensko, které se obávají absence ruské ropy, mají podle unijních činitelů dostat výjimku umožňující její dovoz v příštím roce. Obě země i tak daly najevo výhrady a zcela spokojeno není ani Česko.

Podle von der Leyenové je cílem sankcí stejně jako v případě předchozích postihů omezit možnosti režimu prezidenta Vladimira Putina pokračovat v agresi proti Ukrajině.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…