Dvě stě espéďáků na jednom pódiu. Na podzim vyjedou s poutí a s výzvou k zastavení zdražování

18.06.2022 19:56 | Reportáž

Bude tam 200 kandidátů SPD na jednom pódiu, slibovala mluvčí SPD k zahájení kampaně před komunálními a senátními volbami. A v pražském hotelu DUO se tak skutečně stalo. Půlkruh kandidátů, kteří byli současně delegáty probíhajícího :stranického grémia, se tomu číslu přinejmenším blížil. Hnutí SPD má dvě hlavní předvolební hesla: Zastavíme zdražování! Jsme proti válce!

Dvě stě espéďáků na jednom pódiu. Na podzim vyjedou s poutí a s výzvou k zastavení zdražování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hnutí SPD představilo kandidáty i program pro nadcházející senátní volby

Anketa

Buď, anebo. Komu věříte?

hlasovalo: 3021 lidí
„SPD není hnutí jednoho muže, ale silný tým,“ komentoval to do mikrofonu předseda Tomio Okamura, který společně s místopředsedou Radimem Fialou představili program a vize, se kterými hnutí jde do voleb.

Doposud má SPD dohodnuto 340 komunálních kandidátek napříč celou republikou, konečné číslo by mělo být přibližně 400. „To je deset tisíc občanů,“ připomněl Tomio Okamura k poznámkám odpůrců.

Zhruba 50 kandidátek by mělo být koaličních – se Svobodnými, Trikolorou nebo s lokálními subjekty, jako jsou třeba Moravané.

Rovněž má SPD dohodnutých zatím 14 kandidátů do Senátu, ze sedmadvaceti volených křesel by chtěla obsadit co největší část. O společných senátních kandidátech jedná i s hnutím ANO.

Radim Fiala pak představil hesla, se kterými chce SPD do kampaně jít. Kromě lokálních sloganů, které budou reflektovat problémy konkrétní obce, budou i dvě hesla celorepubliková.

První z nich reaguje na současnou hospodářskou situaci, na dramaticky rostoucí ceny potravin, bydlení a energií, které drtí občany.

„Zastavíme zdražování!“ slibuje hnutí SPD.

K tomu již dříve vypracovalo desatero opatření. Mezi nimi je například odstoupení od unijního Green Dealu, který kvůli zelené ideologii nutí lidi platit šílené účty za energie, nebo změna přístupu k Lipské burze, kam bychom posílali pouze tu elektřinu, kterou nespotřebujeme doma.

„To, co vyrobíme, bychom si taky měli sami spotřebovat. Ty elektrárny byly stavěny prací našich předků,“ připomněl Radim Fiala.

Zmínil i skandální kšefty s plynem, který Němci kupují za 8 korun (v přepočtu), a my ho pak od nich překupujeme za 27 korun.

Radim Fiala také připomněl, že polský gigant Unipetrol si již dvanáctkrát zvedl marže na českých cenách, zatímco v Polsku cenu pohonných hmot zastropovali.

Anketa

Má vláda zastropovat ceny pohonných hmot i za cenu, že na to bude doplácet z rozpočtu?

95%
3%
hlasovalo: 15393 lidí
Vloni byla pro SPD důležitým tématem sněmovních voleb potravinová bezpečnost a stejně tomu má být i letos. Vláda totiž s rostoucími cenami potravin nedělá vůbec nic. „Ministr zemědělství vypadá, že neumí mluvit – v Poslanecké sněmovně ještě neřekl ani slovo,“ připomněl neviditelného Zdeňka Nekulu (KDU-ČSL)..

Úspory v rozpočtu SPD navrhuje na straně výdajů (zejména u politických neziskových organizací čerpajících miliardy) i na straně příjmů. Zde by uvažovala o sektorové dani pro společnosti, které v ČR mají obrat, ale na daních tu neplatí skoro nic.

Druhé hlavní předvolební heslo SPD zní: „Jsme proti válce!“

„Pokud zastavíme válku, zastavíme i další přibývání mrtvých,“ říká Fiala. A i špatná dohoda je podle něj vždy lepší, než tisíce mrtvých. Zmínil, že podobně se vyjadřili už třeba i Henry Kissinger nebo papež František, ke kterým se SPD ráda přidává.

Před volbami chce lidem po úspěchu loňských jarmarků nabídnout „staročeskou pouť“. Republiku SPD objede se stánky, programem pro děti i možností pouťového prodeje pro lokální výrobce.

Pro volby do Senátu SPD chystá celkem dvanáct programových hesel, která mají jejich kandidátům pomoci oslabit vládní většinu v horní komoře.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…