Dvořák nahrává Babišovi? Reportáž ČT zvedla ze židle publicistu. Jeden záběr ho zvlášť dopálil

28.05.2022 16:55 | Ze sítí

Kritiku za své včerejší zpravodajství sklízí od historika a publicisty Ivo Cermana Česká televize. Ta podle něj při reportáži k aktuálním potížím zemědělců akcentovala, že „jedinou příčinou potíží zemědělců je současná vláda“. Nemůže se tak ubránit dojmu, že takovým zpravodajstvím generální ředitel ČT Petr Dvořák „zase nahrává Babišovi“, jelikož o růstu nákladů zemědělců kvůli klimatickým nápadům nepadlo ani slovo. Cerman připomíná, že to byl právě kabinet expremiéra Andreje Babiše (ANO), kdo v EU tzv. Zelenou dohodu tiše podporoval.

Dvořák nahrává Babišovi? Reportáž ČT zvedla ze židle publicistu. Jeden záběr ho zvlášť dopálil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova České televize, ilustrační foto

Anketa

Jste pro razantní navýšení výdajů na obranu?

3%
95%
hlasovalo: 45153 lidí
Cerman vzpomíná, že o zdražování potravin se hovořilo již před začátkem války na Ukrajině a v jedné z reportáží německého veřejnoprávního rozhlasu zemědělci „znepokojeně prozradili, že ceny přece rostou kvůli zvyšování ceny nafty“. „Používáme traktory a ty jezdí na naftu,“ říkali. „Jestli ceny nafty porostou dál, budeme muset i my zdražit a potraviny budou ještě dražší,“ shrnuje publicista s otázkou: „A to jste nevěděli, když jste Zeleným odsouhlasili, aby vám tu naftu zdražili?“

Podle Cermana je zdražování cen pohonných hmot „klíčovým bodem klimatických tyranů už od začátku“. „Už v té slavné zprávě mezivládního panelu OSN z konce roku 2018 je jasně řečeno, že se musí změnit chování lidí a že se musí změnit metodou ‚pricing‘. To je v mezinárodní angličtině výraz pro zdražování. Desítky státem placených přírodovědců jim to podpořilo svými jmény a měli k tomu i neotřesitelný argument. ‚Pricing‘, tedy zdražování, se vyzkoušelo ve Švédsku a nikomu to nevadilo! Tak to bude fungovat po celém světě! Nikdo se nemůže na nic vymlouvat,“ upozornil na dění z roku 2018.

Upozorňuje přitom, že zelená ideologie se od té doby výrazně rozšířila, ať už s podporou od Grety Thunbergové, propagací ze strany veřejnoprávních médií či s dostáním se Zelených k moci u našich sousedů v Německu i v Rakousku.

Totéž se prosazovalo i na úrovni EU za přihlížení českého kabinetu expremiéra Andreje Babiše (ANO). „Naše země nás nebránila, jelikož vládl Babiš, a ten se staral jen o sebe. Finanční balíček nevetoval, ačkoliv jako hlava státu to mohl udělat, jelikož byla třeba jednohlasnost. Zelenou dohodu podpořil, všichni jeho europoslanci hlasovali PRO. A teď bude říkat něco o tom, že za to může Fiala… Rok s rokem se sešel a je tu zdražování,“ upozorňuje Cerman prostřednictvím svého blogu na serveru Aktuálně.cz.

Po zhlédnutí včerejšího zpravodajství České televize o potížích zemědělců se pak nemůže zbavit dojmu, že „oligarcha Petr Dvořák, generální ředitel ČT, zase nahrává Babišovi“. „Naše ČT ani neuvedla, že rostoucí náklady zemědělců by mohly být způsobeny klimatickými nápady, které vedly k růstu cen nafty do traktorů. Ostatně dle klimatistů je třeba finančně zlikvidovat i výrobu masa, protože krávy škodí klimatu. Zpracování jiných druhů masa taky škodí klimatu,“ poznamenává.

Z vysílání České televize podle něj vyplynulo, že jedinou příčinou potíží zemědělců je současná vláda. „Ta, která porazila Babiše. Vláda ODS, která ve Štrasburku hlasovala PROTI Zelené dohodě. Lze se dočíst něco o tom, že nově nastavené dotace mají pomoct malým a středním zemědělcům, že zemědělství má být ‚zelenější‘, lze se dočíst, že ‚strategický plán‘ EU vytvářený od zmíněného roku 2018 tyto změny nařídil, lze se dočíst něco o tom, že Babiš před koncem roku nějak změnil dotační pravidla, aby pomohl velkokombinátům. Člověk by o tom rád věděl víc, ale na ČT na něco takového čas nemají. Zato ČT do reportáže citlivě zakomponovala záběr na transparent ‚Vláda s námi nejedná‘,“ shrnuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…