Dvořáková: ODS necouvá. Naopak přebírá prvky krajní pravice

12.08.2011 7:19

Prezident Václav Klaus se řečnicky dotázal šéfa buňky ODS na Vysočině, kdo bude konzervativní, když ne ODS. Tedy, kdo nebude protestovat proti záštitě konzervativního primátora nad pochodem gayů, když ne ODS. Politoložka Vladimíra Dvořáková na tuto otázku přesto odpověděla: krajní pravice.

Dvořáková: ODS necouvá. Naopak přebírá prvky krajní pravice

"Konzervativní strany na západě s podobnými tématy nemají problém," komentovala Dvořáková v rozhovoru v ranním Studiu 6 na ČT24 kauzu kolem festivalu homosexuálů, který momentálně probíhá v Praze a nad nímž převzal záštitu primátor Bohuslav Svoboda, čímž si vysloužil kritiku od hradního vicekancléře Petra Hájka, prezidenta Václava Klause a kontroverzního úředníka z ministerstva školství Ladislava Bátory. "Ne že by to nějak protežovali, ale nemají s tím problém."

SLEDUJEME téma Hájek a homosexuálové

Pravice přece musí být tolerantní

Dvořáková nevidí žádný problém v tom, že se konzervativní politik rozhodl zaštítit festival alternativní sexuální orientace. "Je to naprosto přirozené, je to veliká pražská akce, přijede kvůli ní spousta lidí. Navíc je to festival tolerance a já nevidím, proč by moderní pravice nemohla být tolerantní".

Problém s takovým festivalem by podle ní mohla mít leda pravice krajní. Nikoli liberálně konzervativní, jak se ODS dlouhodobě profiluje. "Myslím si, že klasická pravicová strana by neměla přebírat prvky krajní pravice," zdůraznila politoložka a doplnila paradox - česká společnost je prý daleko tolerantnější než lidé v řadě vyspělejších evropských států, ale pravicová politická scéna je výhradně konzervativní.

"Máme tu TOP 09, ODS, když se vrátí lidovci, tak i oni jsou konzervativní. Napravo je to konzervativci doslova narváno a liberální volič je opuštěn, nemá koho volit. Přitom takových lidí je v Česku velmi mnoho."

Bátora? Jen se snaží zviditelnit

Kromě lidí spjatých s ODS se ke Svobodově záštitě nad festivalem tolerance ozval i Ladislav Bátora. Šéf sdružení D.O.S.T. a úředník na ministerstvu školství se ale podle Dvořákové snaží jen zviditelnit.

"On je typickým představitelem populistické krajní pravice," charakterizovala ho Dvořáková. "Je to v podstatě úplně neznámý člověk a takhle záměrně provokuje. Říká kontroverzní výroky, nosí dopisy na americkou ambasádu a podobně. To je jenom snaha o zviditelnění."

Úspěch by prý s podobným projektem ovšem mít mohl. "Prostor pro populistickou krajní pravici tu je," podotkla politoložka. "Při dobře udělané propagandě s charismatickým vůdcem a zejména v době krize, jakou teď prožíváme, má šanci se uchytit."

Čtěte:

Klaus si to v dopise tvrdě vyřídil s Nečasovou ODS

Politoložka Dvořáková: Bátora odvrací pozornost od skutečných problémů

Profesorka Dvořáková: Když bude bída, založí Klaus novou stranu

Fotokoláž: hns

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …