EK: O dodávkách plynu pro Kyjev se v Bratislavě jednat nebude

23.04.2014 13:42

Evropská komise popřela předchozí oznámení ukrajinského ministra energetiky, že zástupci Ruska, Ukrajiny, Slovenska a Evropské komise by se mohli sejít ve čtvrtek v Bratislavě ke čtyřstranným jednáním o krizi v dodávkách zemního plynu Ukrajině. Eurokomisař pro energetiku však podle své mluvčí se čtvrteční schůzkou v Bratislavě nepočítá.

EK: O dodávkách plynu pro Kyjev se v Bratislavě jednat nebude
Foto: Archiv
Popisek: Plynový sporák

„Je to návrh ruské strany a Evropské unie uspořádat čtyřstranná jednání," řekl ukrajinský ministr Jurij Prodan podle agentury Reuters. Dodal, že schůzka v Bratislavě se zvažuje, ale dosud ji Evropská komise nepotvrdila.

Evropská komise ale s rozhovory s Ruskem, Slovenskem a Ukrajinou o energetice, které by se měly konat ve čtvrtek v Bratislavě, nepočítá. „Nepočítá se s tím, že by se komisař Günther Oettinger zítra v Bratislavě zúčastnil čtyřstranné schůzky se zástupci Ukrajiny, Ruska a Slovenska," uvedla komisařova mluvčí podle Reuters.

Komisař Oettinger se podle agentury ITAR-TASS sice snaží domluvit si s partnery z Ruska a Ukrajiny první schůzku, ale jednání ke konkrétnímu datu dosud nedospěla.

Slovensko chce od EU záruky, že za plyn dodaný Ukrajině dostane zaplaceno

Podle ruského, státem kontrolovaného koncernu Gazprom Ukrajina dluží 2,2 miliardy dolarů (skoro 44 miliard korun) za již dodaný plyn. Gazprom uvažuje o tom, že za další dodávky bude vyžadovat platby, což podle Reuters zvyšuje riziko, že Rusko dodávky přeruší vůbec. Ruský prezident Vladimir Putin již vyzval vůdce evropských zemí k jednáním o dodávkách ruského plynu přes Ukrajinu do Evropy, kde ruský plyn pokrývá skoro třetinu spotřeby.

Zástupci slovenské a ukrajinské strany se minulý týden nedohodli na zpětných dodávkách zemního plynu ze Slovenska na Ukrajinu. Slovenské ministerstvo hospodářství nicméně následně podle agentury Reuters uvedlo, že obě strany hodlají memorandum o dodávkách plynu podepsat 28. dubna. Dodávky plynu přes slovenské území by snížily energetickou závislost Kyjeva na Rusku, s nímž je Ukrajina poslední týdny v ostrém politickém sporu.

Slovenský premiér Robert Fico dříve uvedl, že Bratislava požaduje od EU záruky, že po případném zahájení zpětných dodávek plynu na Ukrajinu dostane Slovensko za plyn zaplaceno.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…