EK zjistila, že korupce v českém zdravotnictví stále kvete

04.01.2014 6:59

Korupci v českém zdravotnictví lehce snížily poplatky. Jinak podle studie Evropské komise o situaci ve zdravotnictví se v Česku stále korupci daří, a to ve všech zkoumaných oblastech. MF Dnes cituje studii, která říká, že ke zpronevěře nejvíce dochází skrze veřejné zakázky.

EK zjistila, že korupce v českém zdravotnictví stále kvete
Foto: Hans Štembera
Popisek: FN Motol

Studie Evropské komise upozorňuje, že propojení byznysu s politikou je u nás ve zdravotnictví velmi úzké a skrze veřejné zakázky se zpronevěří nejvíce peněz.

V této souvislosti zmiňuje studie dva bývalé české politiky, kteří se zapsali jako korupčníci. Někdejšího náměstka ministra zdravotnictví a zároveň předsedu správní rady VZP Marka Šnajdra nazývá studie za českého kardinála Richelieu. U Šnajdra se totiž kumulovaly funkce a tudíž měl vliv na většinu věcí, které se v resortu odehrály.

Dalším jmenovaným Čechem v souvislosti s korupcí je jeden z bývalých středočeských hejtmanů Petr Bendl (ODS). MF Dnes zmiňuje příběh privatizace středočeských nemocnic, do něhož zasáhl Bendl i Šnajdr. Nemocnice totiž nejprve dostaly významné dotace od státu a později je kraj lacino prodal v privatizaci.

Zpráva Evropské komise uvádí, že se po přílivu peněz z EU zvýšily ceny zdravotnického vybavení o 15 až 30 %. Nákupy přístrojů v Česku jsou neprůhledné a předražené, uvádí studie. Snížení míry korupce se prý dá očekávat až po zrušení anonymních držitelů akcií firem. Podle MF Dnes zpráva také radí centralizaci veřejných nákupů. To považuje za významné protikorupční opatření.

Korupce v přímém vztahu mezi lékaři a pacienty ubývá

Podle studie Evropské komise se však Česko řadí mezi civilizované státy. Čím dál víc na Východ se prý úplatky týkají toho nejzákladnějšího vztahu mezi lékařem a pacientem.

V Česku však v této oblasti úplatky mizí. Studie má za to, že díky regulačním poplatkům. Pacienti prý mají pocit, že už platí a tudíž už nedávají další drobné úplatky.

Když prý měli Češi odpovědět na otázku, zda je chtěl někdo uplatit, nebo úplatek požadoval, tři procenta lidí řekla, že ano. Tento výsledek nás ve studii zařadil do horší poloviny mezi evropskými zeměmi. Studie zkoumala úplatky ve zdravotnictví v 28 zemích EU. V Česku se prý korupci daří ve všech zkoumaných oblastech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…