ERÚ podal ústavní stížnost kvůli květnovému policejnímu zásahu

30.07.2015 10:32

Energetický regulační úřad (ERÚ) podal ústavní stížnost kvůli zásahu protikorupční policie na konci května. Stížnost směřuje proti třem soudním příkazům k prohlídkám prostor, které úřad užívá v Jihlavě, Ostravě a Praze, a proti postupu policie při prohlídkách. ČTK to dnes řekl šéf vnějších vztahů Ústavního soudu Vlastimil Göttinger.

ERÚ podal ústavní stížnost kvůli květnovému policejnímu zásahu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Šéfka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková

Příkazy k prohlídkám vydal Okresní soud v Jihlavě. Kriminalisté si z kanceláří odnesli data z počítačů, listiny a další dokumenty. Kriminalisté údajně hledali například jmenovací dekret místopředsedkyně úřadu a bývalé nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké.

Ústavní soud stížnost obdržel 22. července. Podle informací ČTK jde o společnou stížnost ERÚ jakožto státní instituce a předsedkyně Aleny Vitáskové jako fyzické osoby. Soudcem zpravodajem se podle rozvrhu práce stal Radovan Suchánek. Délku rozhodování nelze předjímat, pohybuje se od několika týdnů do několika měsíců, ale může být i výrazně delší.

Vitásková v minulosti počínání dozorujícího státního zástupce Kamila Špeldy označila za šikanu ERÚ. Podobně reagovala Vesecká, podle které byl zásah fraškou. Vesecká je místopředsedkyní ERÚ od loňského listopadu a na starost má legislativně správní oblast.

Krátce po jejím jmenování ERÚ uvedl, že Vesecká splňuje všechny podmínky, které pro místopředsedu úřadu stanovuje energetický zákon. V zákoně se uvádí, že místopředseda musí mít nejméně sedm let praxe v oboru energetiky, z toho alespoň tři roky v řídící nebo vedoucí funkci. Vesecká byla před nástupem do úřadu advokátkou, v letech 2005 až 2010 byla nejvyšší státní zástupkyní. Podle ERÚ nicméně podmínku splňuje, věnovala se totiž prý také energetické problematice.

Policie se zajímá o Golda

Server Česká justice dnes uvedl, že se policie zajímá o prvního místopředsedu úřadu Otto Golda. Podle serveru byl Gold odvolán z funkce, což ČTK potvrdil mluvčí ERÚ Jiří Chvojka. „Můžu potvrdit, že pan doktor Gold byl odvolán a svoji funkci již nevykonává. Prvním místopředsedou úřadu je v tuto chvíli inženýr (Jan) Nehoda, který má na starosti sekci regulace,“ řekl ČTK. Důvody odvolání Golda mluvčí komentovat nechtěl. „Proběhla tady (v ERÚ) obří reorganizace, která se týkala služebního zákona,“ uvedl pouze.

Informace České justice, že by údajně mělo být s Goldem vedeno trestní řízení, Chvojka nepotvrdil. „Pokud vím, tak proti němu žádné trestní řízení vedeno není, samozřejmě byl jedním z vedoucích pracovníků o kterém si policie vyžádala informace v souvislosti se jmenováním doktorky Vesecké,“ dodal.

Chvojka také potvrdil, že ústavní stížnost zpracoval a podal právník Zdeněk Koudelka. Ten byl od roku 1998 do roku 2006 poslancem za ČSSD, poté náměstkem nejvyšší státní zástupkyně, funkci vykonával do ledna 2011. Mezi roky 2005 až 2010 šéfovala nejvyššímu státnímu zastupitelství právě Vesecká. „Prozkoumali jsme různé cesty jak se bránit proti postupu policie. Dospěli jsme k závěru, že jediná možnost, jak se bránit, je ústavní stížnost. Zpracoval a podal ji pan docent Koudelka, který zastupuje paní předsedkyni (Vitáskovou), nikoliv úřad,“ dodal Chvojka. Podání ústavní stížnosti podle něj ERÚ hlouběji okomentuje na pondělní tiskové konferenci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…