EU: Ponechte zákaz vycházení. Žádné velké akce

03.12.2020 12:45

Evropská komise nabádá státy EU, aby v průběhu Vánoc příliš neuvolnily protikoronavirová opatření. S větším uvolněním by podle evropské komisařky pro zdraví Stelly Kyriakidesové měly počkat do doby, než se objeví účinná vakcína proti covidu-19. První z nich by přitom podle Evropské lékové agentury mohla dorazit již na přelomu roku.

EU: Ponechte zákaz vycházení. Žádné velké akce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

„V zimním období se virus šíří rychleji. Nemůžeme si dovolit, aby se z oslav Vánoc či Nového roku stala centra masového šíření viru. Dokud nebude k dispozici očkování, opatření musí pokračovat, a to zvláště o prázdninách. Nacházíme se ve stejné situaci jako v létě. Pokud nebudeme opatrní, v lednu to začne znovu,“ varovala Kyriakidesová, jak informuje server Zdravotnický deník.cz.

Lidé by podle ní měli přijmout fakt, že letošní oslava Vánoc a Nového roku bude jiná. „Nechceme zrušit Vánoce, ale chceme, aby byly pro každého bezpečné. Zatím každých 17 sekund zemře v Evropě někdo kvůli covidu,“ prohlásila komisařka pro zdraví na videokonferenci ministrů zdravotnictví.

Evropská komise také vydala doporučení, které by mělo jednotlivým státům pomoci v boji s covidem-19 v následujících zimních měsících. Lidé by podle doporučení měli trávit Vánoce i oslavy Nového roku v rodinném kruhu a mělo by se zakázat konání větších veřejných akcí. Komise také doporučuje ponechat zákaz nočního vycházení a prodloužení školních zimních prázdnin.

Podle Kyriakidesové se ale opravdu jedná o doporučení a každý stát musí řešit svoji situaci podle aktuální epidemické situace. „V Belgii nebudeme příliš rozvolňovat. Je to velmi důležité. Třetí vlně zabráníme, jen pokud budeme všichni spolupracovat,“ přisvědčil belgický ministr zdravotnictví Frank Vandenbroucke.

Evropská komise se dlouhodobě snaží prosadit společnou koordinaci protipandemických opatření, na což ale většina států neslyší. Největší diskuse v posledních týdnech probíhala kolem snahy některých zemí v čele s Německem zavřít letos všechna zimní lyžařská střediska v Evropě. Podle německého ministra zdravotnictví Jense Spahna totiž právě lyžování způsobilo první masové šíření viru letos v únoru. „Nikoli lyže samotné, ale všechny ty aktivity okolo. Je důležité, aby lidé po zahájení prázdnin zůstali co nejvíce doma,“ prohlásil Spahn.

Nápad Německa nebo Francie ale nepodpořilo Rakousko a Švýcarsko, podle rakouského kancléře Sebastiana Kurze nemají ostatní státy právo rozhodovat o takovém zákazu. Kurz na videokonferenci oznámil, že od Vánoc budou moci Rakušané lyžovat a střediska budou otevřená, ovšem jen pro místní. Obyvatelé cizích zemí, zejména těch rizikových, se do Rakouska zatím na lyže nepodívají. To se aktuálně týká i České republiky.

Podle Kyriakidesové by ale bylo lepší, kdyby se s takovým rozvolněním počkalo až po schválení účinné vakcíny. „Je třeba si uvědomit, že životy zachraňuje očkování, nikoli očkovací látky,“ upozornila s tím, že vakcíny by měly přijít během měsíce. Evropská léková agentura by měla na trh registrovat společnou vakcínu americké firmy Pfizer a německé BioNTech a vakcínu od americké Moderny.

„Tyto žádosti jsou výsledkem mnohaměsíční práce a komunikace s výrobci, kteří průběžně dodávali velké množství dat o probíhajícím výzkumu,“ informovala ředitelka EMA Emer Cookeová. „EMA má teď za úkol vyhodnotit ještě data, která obdržela včera jakou součást žádosti. A pokud budou dostatečně robustní a úplná, může agentura vydat doporučení v řádu týdnů,“ dodala. Evropská komise už v listopadu přednostně schválila nákup až 300 milionů dávek vakcíny od Pfizeru a BioNTechu a 160 milionů dávek od Moderny.

V závěrečných fázích klinických studií jsou také vakcíny od firmy Janssen a AstraZeneca. „Chtěla bych vás ujistit, že naše vědecké hodnocení bude plně nezávislé a naše doporučení bude založeno pouze na síle vědeckých důkazů o bezpečnosti, kvalitě a účinnosti vakcíny,“ ujišťovala Cookeová ministry.

Mezitím již ale Velká Británie schválila nouzové využití vakcíny od Pfizeru a BioNTechu, čímž by Evropskou lékovou agenturu předběhla. Británie by chtěla očkovat seniory a zdravotníky již od příštího týdne v rámci nouzového režimu. „Ten, na rozdíl od evropské podmínečné registrace, neumožňuje uvedení vakcíny na trh,“ upozornila Kyriakidesová, že v takovém případě nepůjde o reálné uvedení na britský trh.

Podle britského ministra zdravotnictví Matta Hancocka je schválení v nouzovém režimu možné díky brexitu a nezávislosti na stanovisku evropského úřadu. Podle německého ministra zdravotnictví by ale i Německo mohlo schválit vakcínu v nouzovém režimu, ale neučiní tak. „BioNtech je evropský vývoj, z Evropské unie. Fakt, že tento produkt EU je natolik dobrý, že ho Británie schválila tak rychle, ukazuje, že v této krizi je nejlepší celoevropská i mezinárodní spolupráce. Taky bychom mohli registrovat vakcínu v Německu v nouzovém režimu, ale rozhodli jsme se, že to neuděláme. Chceme spolupracovat,“ reagoval Spahn.

Evropská unie mezitím plánuje start nové agentury pro připravenost na mimořádné události (HERA). „EU musí být připravena na další krize, které přijdou. Musí mít odolné systémy, předvídat a dělat zásoby. O tom je HERA,“ prohlásila Kyriakidesová s tím, že jde o nutné kroky, které zlepší připravenost na další krize. „Bude to fungovat, nakolik to samy členské státy podpoří,“ dodala komisařka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: jma

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…