EU je založena na principu, že voličům se nedá věřit. A Britové to prolomili. Přečtěte si další komentáře světového tisku k brexitu

02.02.2020 6:45

31. leden 2020 je za námi a Velká Británie formálně opustila Evropskou unii. Pojďme se podívat, co o tom píší zahraniční média. „Evropská unie je založena na tom, že voličům se nedá věřit. Británie tuhle myšlenku odmítla,“ píše s odkazem na referendum o brexitu komentátor Joseph C. Sternberg pro americký list Wall Street Journal.

EU je založena na principu, že voličům se nedá věřit. A Britové to prolomili. Přečtěte si další komentáře světového tisku k brexitu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Britská vlajka

Britská BBC hovoří o „historickém momentu“, Velká Británie formálně ukončila členství v Evropské unii po 47 letech. Poznamenává, že vystoupení Britů z Unie provázaly jak oslavy, tak demonstrace odpůrců tohoto kroku. Zatímco na londýnském Parliament Square se slavilo, ve Skotsku, které většinově hlasovalo pro setrvání v EU, se zapalovaly pietní svíčky, poznamenává britská veřejnoprávní služba.

Zmiňuje zprávu premiéra Borise Johnsona na sociálních médiích hodinu před časem vystoupení. „Pro mnohé lidi je to úžasná chvíle naděje, chvíle, o které si mysleli, že nikdy nepřijde," napsal Johnson. Na druhou stranu se pokusil i smiřovat, když uznal, že jsou mezi Brity „mnozí, kteří pociťují úzkost a ztrátu“. „A pak je tu samozřejmě i třetí skupina, možná ta největší, která se začala obávat toho, že celý politický spor o brexit nikdy nedospěje ke konci,“ uvedl. „Rozumím všem těmto pocitům, naší prací jako vlády a mou prací je, abychom společně nyní naši zemi vzali a posunuli ji kupředu,“ sdělil Johnson. „Navzdory všem jejím silným stránkám a kvalitám se Evropská unie v posledních padesáti letech vydala směrem, který už naší zemi nevyhovuje,“ dodal britský premiér.  

Dále BBC popisuje, jak se slavilo. Přívrženci brexitu se sešli v hospodách a klubech napříč zemí a odpočítávali čas do oficiálního odchodu Spojeného království z Unie. Na Parliament Square v Londýně se sešly stovky lidí, kteří oslavovali brexit, zpívali vlastenecké písně. Vystoupil i lídr Brexit Party Nigel Farage. Ten uvedl: „Dnes v noci oslavujme jako nikdy dřív. Toto je největší chvíle v moderní historii našeho skvělého národa.“

Ne všude se ale slavilo. V severním Irsku, ve městě Armagh poblíž hranice s Irskou republikou, proběhla série protestů proti brexitu. „Severní Irsko a Irská republika zůstanou sousedy,“ uvedla premiérka Severního Irska Arlene Fosterová v pátek. 

Hodinu před půlnocí umístila skotská premiérka Nicola Sturgeonová na sociální síť Twitter obrázek evropské vlajky a uvedla: „Skotsko se vrátí do srdce Evropy jako nezávislá země.“ Tím naznačila, že Skotsko pravděpodobně bude opět usilovat o vypsání referenda o nezávislosti na Spojeném království.  

Jaká byla reakce v Evropské unii? „Hluboký smutek“ nad odchodem Britů z EU vyjádřil v otevřeném dopise adresovaném všem britským občanům francouzský prezident Emmanuel Macron. Nicméně dodal i optimistickou větičku o tom, že brexit společné osudy Britů a Evropanů nikdy nerozdělí. Koordinátor brexitových vyjednávání Guy Verhofstadt uvedl, že bude pracovat na tom, „aby se z Evropské unie opět stal projekt, jehož budou Britové opět chtít býti členy“. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová uvedla, že jak Británie, tak Brusel budou nyní v jednáních o vzájemných obchodních dohodách prosazovat své vlastní zájmy. Britům vyjádřila i uznání v tom smyslu, že podle Leyenové „občané Spojeného království byli pro EU přínosem a učinili ji silnější“.

Zpoza „velké louže“ se ozval americký ministr zahraničí Mike Pompeo s tím, že jak EU, tak Británie došly k vzájemné dohodě a uvedl, že „Spojené státy budou pokračovat v budování silného a produktivního vztahu se Spojeným královstvím“.

Komentátor Ian McEwan z britského Guardianu o brexitu píše jako o té „nejvíce nesmyslné, masochistické ambici v historii Velké Británie“. Rozum podle něj „byl oslepen magickým prachem populismu“. Británii prý čekají škody a snížení její role ve světě.

„Je hotovo,“ píše McEwan. „Johnson naplnil nejvíce nesmyslnou, masochistickou ambici, o které kdokoliv v historii těchto ostrovů jenom snil,“ dodává.

„Vláda sama předpokládá s, že odchod přinese smrsknutí ekonomiky,“ píše McEwan. Brexit rovněž proti sobě, podle něj, postaví rozličné skupiny britské společnosti: mladé proti starým, města napříč zemí proti sobě, vysokoškoláky proti těm, kteří vysokou školu nemají, Skotsko a Severní Irsko proti Anglii a Walesu.

„Přenastavení obchodních pravidel s EU bude trvat celé roky,“ dodává. „V nebezpečném světě hlasitých siláků, představovala Evropská unie naší nejlepší naději pro otevřené, tolerantní, svobodné a mírumilovné společenství národů,“ uvádí. S tím, že tyto naděje jsou již nyní „ohroženy vzestupem populistů napříč Evropou“.

Podle komentátorky BBC Katye Adlerové, zaměřující se na Evropu, „euroskepticismus zůstává v EU živým, tendence k opuštění Unie jsou evidentní v Itálii, ve Francii, ve Švédsku,“ uvádí. „Euroskeptičtí politici, jako italský Matteo Salvini a Francouzka Marine Le Penová, pozorují Velkou Británii velmi zblízka. Říkají, že doufají v to, že brexit bude pro Brity velkým úspěchem a že se hovory o Frexitu, Italexitu, Swexitu opět vrátí na titulní stránky evropských novin,“ píše.  

Jiný úhel pohledu je obsažen v komentáři Josepha C. Sternberga pro americký list Wall Street Journal. Podle Sternberga totiž „může brexit učinit Evropu bezpečnou pro demokracii“. „Evropská unie je založena na tom, že voličům se nedá věřit. Británie tuhle myšlenku odmítla,“ píše Sternberg s odkazem na referendum o brexitu. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jok

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…