EU popírá své zásady, stala se nástrojem útlaku. Drsné vzkazy z opozice poté, co v Bruselu schválili kvóty

22.09.2015 20:53

Čeští opoziční politici odmítají přerozdělování uprchlíků na základě kvót, které dnes většinou hlasů schválili ministři vnitra států Evropské unie. Česká vláda kvóty dlouhodobě odmítala a tento názor s ní sdíleli také zástupci opozičních politických stran. Podle předsedy ODS Petra Fialy by nyní vláda měla usilovat o zneplatnění rozhodnutí. Europoslanec za TOP 09 Jiří Pospíšil považuje přijetí kvót za porážku Evropy. Hnutí Úsvit - Národní koalice požaduje referendum o vystoupení z EU.

EU popírá své zásady, stala se nástrojem útlaku. Drsné vzkazy z opozice poté, co v Bruselu schválili kvóty
Foto: Peter Števkov
Popisek: Imigranti ve stanici Keléti

„Žádám vládu, aby využila všech možných legislativních a politických prostředků ke zneplatnění tohoto rozhodnutí,“ uvedl Fiala. Rozhodnutí ministrů vnitra EU je podle něj v rozporu s pravidly, na základě kterých ČR do EU vstupovala. Dodal, že EU použila k prosazení kvót vydírání a silové řešení, což je nepřijatelné. „Evropská unie tímto krokem popírá také zásady platné ochrany občanských a lidských práv a ještě více zvyšuje nedůvěru, kterou v ni naši občané mají,“ míní předseda ODS.

Prosazení kvót ukázalo, že EU ztratila demokratický charakter

Podle místopředsedy Senátu Přemysla Sobotky (ODS) prosazení kvót ukázalo, že EU ztratila demokratický charakter a „stala se nástrojem moci silných proti menším“. „Pevně věřím, že česká vláda dostojí svým slibům a obrátí se na Evropský soudní dvůr, který bude rozhodovat nikoliv politicky, ale podle evropského práva,“ prohlásil. EU podle něj dnešním krokem popřela sama sebe a nakročila do propasti.

Řešení uprchlické krize to nepřinese, jen růst protievropských nálad ve východní Evropě

Europoslanec za TOP 09 Jiří Pospíšil poukázal na negativní důsledky dnešního rozhodnutí ministrů. „Přinese pouze nárůst protievropských nálad ve střední a východní Evropě, nikoli řešení uprchlické krize,“ uvedl pro média. Schválení kvót je podle něj „porážkou Evropské unie“. Dodal, že uprchlíci nebudou respektovat umístění do jiných zemí, než do kterých sami chtějí.

Jde o německý diktát

Hnutí Úsvit - Národní koalice chce na kvóty zareagovat referendem o vystoupení z EU. Dnešní rozhodnutí ministrů vnitra označilo za „německý diktát“ a přirovnalo jej k Mnichovské dohodě. „Naším cílem při vypsání referenda je podpora tlaku Velké Británie na zahájení zásadní reformy Evropské unie. Ve světle dnešního hlasování i náš dlouhodobý požadavek na zahájení ochrany státních hranic České republiky nabývá po hlasování v Bruselu ještě většího významu,“ uvedl válečný veterán a předseda Úsvitu - Národní koalice Miroslav Lidinský.

Ministři vnitra států Evropské unie dnes schválili kvóty pro rozdělení 120 000 uprchlíků. Proti se postavily Česko, Slovensko, Rumunsko a Maďarsko, zatímco Finsko se zdrželo. Český ministr vnitra Milan Chovanec poté rozhodnutí členských zemí před novináři označil za prohru zdravého rozumu.


 

reklama

autor: vam

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…