EU prochází největší krizí v historii, ale my v ní musíme být, říkají lidovečtí europoslanci

28.05.2017 20:35

Evropská unie prochází nejhorší krizí ve své historii. Pro Česko ale členství v Unii nemá žádnou alternativu, a proto musí země hledat cestu, jak Unii pomoci. Na sjezdu KDU-ČSL se na tom shodli lidovečtí europoslanci. Europoslanec Pavel Svoboda přitom podotkl, že se Česko musí snažit stát součástí integračního jádra EU. Zprávu přinesla ČTK.

EU prochází největší krizí v historii, ale my v ní musíme být, říkají lidovečtí europoslanci
Foto: Vít Hassan
Popisek: Celostátní sjezd KDU-ČSL Praha 2017

„Je to krize důvěry občanů, krize identity, krize jejího směřování a dezintegrace v podobě Brexitu,“ řekla europoslankyně Michaela Šojdrová o problémech EU. „Dnešní Evropská unie v mnoha směrech selhává a zaměřuje se na zbytečnosti. Velké věci jako obrana, bezpečnost, boj proti terorismu řeší se zpožděním a nedostatečně,“ doplnila.

Problém podle ní způsobuje i nedostatek komunikace, kdy úředníci v Bruselu nerozumějí potřebám lidí v regionech, a proto lidé evropskému projektu nevěří. Úkolem europoslanců proto je vytvářet komunikační spojení mezi svými státy a Bruselem.

I přes problémy je ale zachování EU podle Šojdrové nutností. „Sedmdesát let míru, které evropská jednota přinesla, bereme jako samozřejmost, ale v historii Evropy nikdy tak dlouhé období bez válek nebylo. To je základní hodnota, které si musíme vážit,“ řekla europoslankyně. „Musíme se zasadit o to, aby období míru už nikdy nebylo přervané válkou na území Evropy,“ doplnila.

Svoboda varoval před tím, že oslabení EU by uškodilo českým strategickým bezpečnostním zájmům. „K Evropské unii pro nás neexistuje alternativa. I když má Unie chyby, Unie jsme my. Čím méně našeho Bruselu, tím více ne naší Moskvy,“ řekl. V zájmu českých hodnot i českého exportu podle něj je patřit k tvrdému integračnímu jádru EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…