EU rozhodla. A ceny šly nahoru. Pravda o lipské burze vytažená z archivu

04.10.2022 10:51 | Analýza

Zatímco plyn si Česká republika vytvořit nemůže, elektřiny má více než dost. Proč tedy stojí tolik? Nejčastěji se skloňuje německá lipská burza. Tu ale obhajuje například mluvčí ČEZu Ladislav Kříž nebo novinář Přemysl Souček. Přesto i oni uznávají, že cena, kterou musí český spotřebitel platit, vzniká právě tam. Důvod, proč je Česko připojené, se pak nachází v článku HN z roku 2006. „Evropské trhy s elektřinou se musí propojit. O tom rozhodla ostatně v roce 2004 i Evropská komise, když přijala strategický dokument, podle něhož má v celé Evropě vzniknout jednotný vnitřní trh s touto komoditou, kdy se elektřina bude zřejmě obchodovat jen na jedné burze,“ uvedl tehdy mluvčí burzy.

EU rozhodla. A ceny šly nahoru. Pravda o lipské burze vytažená z archivu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stožáry vysokého napětí

Česko má drahý jak plyn, tak elektřinu. Ovšem situace u obou těchto komodit je diametrálně odlišná. Zatímco plyn Česko musí tak jako tak odněkud dovážet, elektřinu je schopno si v jaderných, uhelných i jiných elektrárnách vyrobit samo. Vzhledem k tomu, že Česko je čistým exportérem elekřiny, dokáže ji produkovat v množství více než dostatečném.

Proč je elektřina tak drahá? Za viníka je označována burza v Lipsku. Objevují se ovšem názory, že tomu ve skutečnosti tak není, respektive že elektřina by byla drahá i pokud by se na lipské burze neobchodovala, případně že odchod z burzy je nemožný. Například den před invazí ruských vojsk na Ukrajinu sepsal novinář Přemysl Souček článek o lipské burze.

Argumentoval v něm, že burza cenu elektřiny určuje jen z poloviny. „Druhou částí je ‚regulované složka‘. Do ní například patří poplatky na nezbytné fungování operátora trhu, ale také příspěvky na obnovitelné zdroje. A to nejen na farmy ‚solárních baronů‘, ale třeba i na fotovoltaiku na vaší střeše, nebo soukromou větrnou elektrárnu. V některých zemích regulovaná složka tvoří dokonce většinu ceny pro zákazníka,“ popsal.

„Navíc není ani pravda, že by české energetické firmy k prodeji elektřiny na lipské burze nutila nějaká eurosmlouva. Zavedl je tam volný trh EU, protože je to pro ně zkrátka výhodné,“ tvrdil Souček. Burza je podle něj důsledkem toho, že mezi zeměmi funguje otevřený trh s elektřinou, kde mohou výrobci maximalizovat zisk.

„Dá se tedy říct, že energetická burza je logickým obchodním krokem, jenž nejsnadněji maximalizuje zisk prodejce. To se posléze projeví v daních, které státu zaplatí. A cena, která je výsledkem operací na burze v Lipsku, je tedy jakýmsi unijním optimem za momentálních podmínek. Což ovšem zdaleka neznamená, že ji za optimální považují i lidé, kteří ji odebírají. Ovšem v tom už je burza nevinně,“ píše dále Souček.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…