EU se sankcemi proti Rusku střelí do nohy, popisuje Sobotka možnou obchodní válku

08.03.2014 9:27

Česká republika by měla být, coby země, která má zkušenosti z Mnichova a srpna 1968, ve vztahu k národním právům na Ukrajině velmi citlivá. Na druhé straně jde ale o to, aby se Češi nedostali do obchodních válek s významným trhem. Řekl to předseda vlády Bohuslav Sobotka v rozhovoru pro sobotní Právo.

EU se sankcemi proti Rusku střelí do nohy, popisuje Sobotka možnou obchodní válku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Sobotka má za to, že po zkušenosti z Balkánu je prioritní to, aby se zabránilo válečnému konfliktu. „Naším cílem by měla být rychlá politická stabilizace a snížení napětí a obnovení hospodářských vztahů,“ řekl Sobotka pro Právo.

„Reakce mezinárodního společenství,“ dodal Sobotka, „musí být důsledná, ale nesmí být hysterická.“ Předseda vlády si totiž nemyslí, že by Česko mělo být zemí, která by měla přijímat jednostranné sankce vůči Rusku nebo volat po plošných sankcích. To proto, že náš vzájemný obchod je významný.

Střela do nohy

Sobotka v rozhovoru pro Právo podotkl, že Česko do Ruska ročně exportuje zboží a služby za 116 miliard korun. „Nemáme k dispozici jiný trh, kam bychom tento export umístili,“ řekl. Předseda ČSSD míní, že se to USA velmi dobře prosazuje. Jenže, kdyby plošné ekonomické sankce začala prosazovat i Evropa, sama se „střelí do nohy“ a poškodí nejen Rusko, ale i svá pracovní místa.

Cílem české vlády tedy bude, aby naši zemi provedla rizikovými situacemi tak, aby na to obyčejní lidé co nejméně doplatili. „Musíme, jako země, která má zkušenosti z Mnichova a srpna 1968, být velmi citliví,“ řekl pro noviny Sobotka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jno

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…