EU se zamotává do vlastních projektů a protimluv stíhá protimluv. Okamura s Davidem prezentovali novinky z EU

10.11.2021 16:19

Předseda SPD Tomio Okamura natočil další video. Tentokrát si přizval europoslance zvoleného za SPD Ivana Davida a společně zhodnotili nova pravidla v oblasti řešení klimatu, energetiky a životního prostředí, která ovšem podle obou nepřinesou zlepšení.

EU se zamotává do vlastních projektů a protimluv stíhá protimluv. Okamura s Davidem prezentovali novinky z EU
Foto: repro Youtube, BR
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura a europoslanec Ivan David

Ivan David podle svých vlastních slov poslední týdny pozoruje, že se atmosféra v Evropském parlamentu mění, protože se již objevují první studie, které dokazují, že klimatické ambice povedou ke zhoršení.
 
„A to jak v hospodářství, průmyslu, zemědělství, tak i v sociální oblasti. V celé Evropě dochází k růstu cen energií, což samozřejmě vede k tomu, že poslanci mění svoje stanoviska. Původně zcela jednoznačně ve prospěch těch navrhovaných změn a nyní se již chovají obezřetněji,“ uvedl David. 
 
 
A zmínil také usnesení s názvem Pokyny pro podporu v oblasti klimatu energetiky a životního prostředí. „Sice mají být podporovány ambiciózní cíle v boji proti klimatickým změnám, ale komise má dosáhnout snížení poptávky po energii, což si těžko dovedeme představit. A také má bojovat proti nárustu cen energií, což je jeden z důsledků těchto opatření. A že mají být zavedena přísná pravidla, která jsou nutná jako opatření proti negativním důsledkům, které by mohly zhoršit konkurenceschopnost a udržitelnost průmysl EU a ohrozit oživení a pracovní místa.“
 

Anketa

Jste pro zavření hospod a restaurací? (Ptáme se od 10. 11. 2021)

14%
75%
hlasovalo: 23659 lidí
 
„Čili oni už upozorňují na to, že nastanou nepříznivé důsledky toho takzvaného boje proti klimatickým změnám a tvrdí, že pravidla, která připraví, zabrání důsledkům jejich vlastních opatření,“ nechápou politici SPD. 
 
Tento bod prý podpořilo KDU-ČSL, TOP 09 a ANO. 
 
Také se projednával návrh usnesení o Konferenci OSN o změně klimatu. „V tomto usnesení se tvrdí, že největší světové ekonomiky spolu začínají soutěžit, kdo jako první dosáhne klimatické neutrality. Bojuje se proti intenzifikaci zemědělství a tvrdí se, že klimatická opatření mají být genderově vyvážená. Obává se, že covid-19 omezuje spravedlivou a vyváženou účast na této konferenci OSN,“ uvedl europoslanec Ivan David. 
 
 
Evropská unie má prý mít povinnost, klást si co nejnáročnější cíle a každý stát má zvýšit svůj příspěvek ke snížení emisí. V rámci NextGeneration mají také vzniknout nová pracovní místa a má se zabránit hospodářskému útlumu, má dojít k úsporám a vzniku nových technologií. 
 
„To jsou zase taková zbožná přání. Podle mého soudu se většinou jedná o vyplýtvané finanční prostředky,“ uvedl David. 
 

Anketa

Je Zeman povinen jmenovat ministrem kohokoliv, koho navrhne Fiala?

2%
96%
hlasovalo: 15182 lidí
Poslední usnesení se týká klimatu a životního prostředí. Je to zpráva o strategii evropské unie ke snížení emisí metanu. 
 
„Komise má zřídit nezávislé mezinárodní středisko pro sledování emisí metanu. A komise bude stát v čele tím, že uvolní prostředky. Nikoliv však svoje, ale naše společné. Tato strategie podporuje pastevectví v horských oblastech, aby se zabránilo zarůstání pastvin,“ říká Ivan David.   
 
Politici SPD také zmínili ambice změnit stravu Evropanů směrem ke zdravějším potravinám a životnímu stylu, zvýšení konzumace ovoce a zeleniny, celých zrn a luštěnin. Má se snížit nadměrná spotřeba masa a vysoce zpracovaných produktů. 
 
Ale to není vše, například se také navrhuje odstranění přehrad. „My víme, že v důsledku hrozby sucha se mají přehrady budovat a v tomhle usnesení se zase navrhuje jejich odstranění. Protože v přehradách se hromadí sedimenty, z nichž uniká metan,“ nechápe Ivan David. 
 
Na závěr videa si vzal slovo i předseda SPD Tomio Okamura. „Ještě nedávno jsme si to všechno řešili sami v ČR a bylo to celkem jasné, všichni jsme se v tom relativně vyznali o co tady jde a co se chystá,“ uvedl Okamura. Řešení podle EU bude prý jako vždy velmi nejasné, velmi diskutabilní, velmi nákladné a s nejasným výsledkem. „Nevěstí to nic dobrého, protože byrokracie bobtná, náklady stoupají. Zatímco běžným lidem to životní úroveň nijak zásadně nezlepšuje,“ uzavřel.
 

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec
 
 

reklama

autor: Barbora Richterová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…