EXKLUZIVNĚ Kalousek chystá masakr na šéfa TOPky Pospíšila

05.08.2018 13:39

ParlamentníListy.cz po několik týdnů sbíraly informace o dění uvnitř opoziční TOP 09. Tu poměrně stabilním způsobem vede europoslanec Jiří Pospíšil. Na záda mu ovšem už od jeho zvolení do funkce předsedy TOPky v listopadu loňského roku dýchá Miroslav Kalousek. A že nejde o láskyplný opar, to je jasné.

EXKLUZIVNĚ Kalousek chystá masakr na šéfa TOPky Pospíšila
Foto: Hans Štembera
Popisek: TOP 09 představila svou Vizi 2030. V tomto roce by ráda například viděla již zavedené euro nebo stejnou životní úroveň jako v sousedním Německu

Naše redakce měla možnost hovořit přibližně se šesticí politiků TOP 09. Někteří sice stranu opustili, ale i přesto si zachovávají důležitý informační kanál. Tím jsou samozřejmě poslanci této strany. Pro pochopení jednotlivých vlivů se proto podívejme na nejužší vedení partaje, která svou reputaci postavila na jménu Karla Schwarzenberga.

Tomáš Czernin, Michal Kučera, Jan Vitula, Marek Ženíšek, František Gábor, Aleš Jakubec, Pavel Klíma, Jiří Oliva či Jiří Skalický. To všechno jsou vcelku málo známá jména. I přesto, že jsou členy statutárního orgánu TOPky, tedy jejího předsednictva. Že by kdokoli z nich hrál významnou (zákulisní) roli, o tom lze velmi pochybovat. A pak jsou tu ti, kolem nichž se všechno točí.

Jiří Pospíšil – předseda, Markéta Pekarová Adamová - 1. místopředsedkyně a Miroslav Kalousek – šéf poslanců a zástupce Jihočeské buňky. On má mimochodem v předsednictvu pořadové číslo 13. Pro Jiřího Pospíšila možná osudové numero.

A nyní fakta. Nechme promluvit naše dva zdroje. „Je to tak, že Mirek Kalousek se doposud nevrátil na trůn strany, a ještě to asi chvíli potrvá. Na stranu druhou je jasný boj uvnitř TOPky, kdy Pospíšil je Kalouskovým terčem. A to nejen mezi řečí, ale taky oficiálně," uvedl náš zdroj. Jeho plzeňský kolega tato slova do puntíku potvrdil. „Je snaha se předsedy Pospíšila zbavit. Už se tím začalo článkem o jeho asistentovi," přiblížil.

Ano, předseda TOP 09 Jiří Pospíšil se dohodl se svým asistentem v Evropském parlamentu Janem Zedníkem na ukončení pracovního poměru. Důvodem je Zedníkovo podnikání s nemovitostmi. Pospíšil to před dvěma týdny oznámil na svém Twitteru. Zedník čelil kritice za to, že skoupil se svými partnery desítky bytů, často v lokalitách, kde většina nájemníků žije ze sociálních dávek. Zedník už kvůli tomu pozastavil své členství v ODS a stáhl kandidaturu v komunálních volbách.

I tento mediální krok je přičítán okruhu lidí kolem Miroslava Kalouska. Jestliže je totiž na pozitivně vnímaném Pospíšilovi slabina, je to jeho obava z negativních článků v médiích. To je navíc častý politický argument v hlavním městě, kde se Pospíšil bude pokoušet dostat do čela tamní radnice.

A zde přichází klíčová matematika.

Výraz Miroslava Kalouska je vypovídající…

Jak se ParlamentnímListům.cz podařilo zjistit, plán Miroslava Kalouska je vcelku jednoduchý. TOP 09 podle všeho pohoří na mnoha místech České republiky u podzimních komunálních voleb. Členové, s nimiž jsme hovořili, jsou smutní především z toho, že se „moc neví a vlastně ještě ani nezačala kampaň..." Snad jen v Praze jsou na mnoha místech vidět tváře Jiřího Pospíšila a Hany Marvanové. I tato „profesionální" politička se bude ucházet o přízeň Pražanů. A pakliže by TOPka opravdu pohořela, exministr financí Kalousek by byl podle všeho schopen odvolat Jiřího Pospíšila z čela strany. Kdo by jej nahradil? Podle našich zdrojů, a shodli se na tom všichni, to má být poslankyně Pekarová Adamová. Velmi ambiciózní politička, která však nemá příliš hmatatelných úspěchů zejména kvůli práci opoziční političky.

Anketa

Je slušné doufat, že Miloš Zeman brzy umře?

hlasovalo: 17577 lidí
Jenomže Jiří Pospíšil by měl o tomto plánu vědět. A plán na vlastní záchranu je tak logický. Jmenuje se „Praha". Pokud totiž Pospíšil v hlavním městě uspěje, TOPka se s velkou pravděpodobností může rychle dohodnout s ODS na koaličním potenciálu. Třetího do party, čímž by byla koalice uzavřena, už pak může směle hledat od ANO až po Piráty. K tomuto duu se bude chtít přidat de facto každý. Občanští demokraté i TOPka si toto uvědomují. Pro Jiřího Pospíšila jde však o boj o holý – politický život.

Když se předseda TOPky dostane do vedení Prahy, zvítězil. Jenomže…

„Kalousek ví tak strašně moc věcí, že Jirku může čekat masakr. Pokud se Mirek rozhodne, díky vlivu a kontaktům ho může zničit. Akorát tím může pohřbít i TOPku. Otázkou tak zůstává, co zvítězí. Jestli Kalouskova pomstychtivost, nebo nadhled člověka, kterému Mirek snad jako jedinému věří, mluvím o Karlu Schwarzenbergovi," řekl ParlamentnímListům.cz jeden z poslanců.

Klíčovým a vlivovým aspektem jsou v tomto ohledu pro TOP 09 její preference. Ty celorepublikové (od STEMu po SANEP) jsou tragické a jejich průměrná hodnota je těsně nad třemi procenty. To je opravdu málo. Jenže Praha? Při pohledu na data agentury Phoenix research je snadno identifikovatelné, že právě česká metropole může být pro TOPku živou vodou. Jiří Pospíšil zde aspiruje na patnáctiprocentní hranici, o čemž si stovky dalších měst republiky mohou nechat zdát.

Je tedy pochopitelné, co bude následovat. Velká investice do reklamy v Praze, snaha získat silný mandát a podílet se na metropolitním vládnutí po boku ODS

Jiří Pospíšil se navíc s předsedou pražské ODS Tomášem Portlíkem podle našich zjištění dobře zná.

Tento postup naší redakci potvrdili přímo dva členové pražské TOP 09. A pokud by to nevyšlo, je jasné, že Jiří Pospíšil v politice skončil. Na křídlech TOP 09 by se totiž nedokázal vznést ani do prvního patra bifé na Malé Straně...

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…