EXKLUZIVNÍ SVĚDECTVÍ Chraň tě ruka páně, Slávku, jestli Babiše odvoláš. Co přijde po tom, to jsi nezažil

28.04.2017 13:15

Mediální tahanice kolem odvolání, respektive pokračování Andreje Babiše v mandátu ministra financí jsou u konce. Navzdory řadě tvrzení, která vzájemný spor ANO a ČSSD doprovází, se ParlamentnímListům.cz podařilo získat stanovisko blízkého spolupracovníka Agrofertu a Andreje Babiše. Ten detailně popsal, co by následovalo, kdyby se „puč“ proti šéfovi hnutí podařilo dokončit.

EXKLUZIVNÍ SVĚDECTVÍ Chraň tě ruka páně, Slávku, jestli Babiše odvoláš. Co přijde po tom, to jsi nezažil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Druhý den 39. sjezdu ČSSD v Brně

„Pan předseda, a schválně uvádím tento titul, abych neupozornil, kdo jsem, ví, co dělá,“ řekl nám dobře informovaný zdroj, který s Babišem spolupracuje řadu let. Vzhledem k faktu, jak dobrou má prý Babiš paměť a jak úzkému okruhu lidí kolem sebe tyká, jsme zdroji slíbili úplnou anonymitu. „Podívejte se, Sobotka, jehož také dobře znám, má přeci jasno v tom, co by následovalo, kdyby pana Babiše odvolal,“ pokračuje muž, s nímž jsme měli možnost od čtvrtka opakovaně hovořit. „Pan Babiš samozřejmě udělá jednoduché kroky, které by pana premiéra a především jeho okolí ničily, ne-li zničily. Přeci pan Sobotka má minulost, vztahovou i ekonomickou, přeci pan Sobotka ví, koho a kam chtěl třeba ve vládě, přeci ví, jak tyhle věci chodí,“ přiblížil dál.

Nyní se na chvíli zastavme. Nezaujatý divák a čtenář má v dosavadním průběhu „boje“ mezi koaličními partnery patrný zmatek. Premiér Sobotka naoko usiluje o Babišovo sesazení, ale nemá podporu ani celého grémia sociální demokracie, ani prezidenta Zemana. „V takovém případě bych si asi pana premiéra pozval a zeptal bych se ho, zda má cenu jakéhokoli ministra odvolávat půl roku před volbami. Na druhé straně bych si pak pozval i Andreje Babiše a zeptal bych se ho, zda si přeje státi se mučedníkem,“ popsal svůj případný plán prezident.

„Bohuslav byl toho dne podivně neklidný… Sledovat přerod českého premiéra, jehož osobnostnímu založení by asi nejvíce odpovídala pozice úředníka na poštovní přepážce, v razantního drsňáka, to dá vaší bránici občas zabrat. I včera se čekalo, jestli najde odvahu vyhodit Andreje Babiše z vlády. Zatím ne, ale ještě ho neodepisujme,“ tropí si páteční MF Dnes ze Sobotky smích ve Skicáři Václava Teichmanna.

Anketa

Podporujete Andreje Babiše? (Hlasování od 16.3.2017)

54%
46%
hlasovalo: 42491 lidí
A zde jsme blízko pointy. Vraťme proto slovo našemu zdroji. „Andrej Babiš v minulosti zcela běžně volal novinářům, scházel se s nimi a dával jim dobré informace. To vám jistě potvrdí všichni, například někdejší novináři TV Nova, které Babiš doslova hltil tím, jak by měli postupovat v různých kauzách. Paní Slonková a pan Pitr by vám k tomu jistě řekli své. A dělal to taky v případě novin a časopisů, ty schůzky vím popsat,“ pokračuje.

„Jenže to byla jiná doba. Pan Babiš aktuálně disponuje ohromnou mediální silou a informacemi, které nemá ani pan premiér prostřednictvím zpráv, které asi v pátek dostává na stůl,“ narážel náš zdroj zřejmě na neveřejné materiály BIS.

„A tudíž nezbývá než dokončit logickou úvahu konkrétními fakty. Kdyby se Sobotka utrhl ze řetězu a přes odpor okolí a prezidenta navrhl Babišovu rezignaci, Babišův silostroj začne pracovat. Jeho lidé začnou získávat ještě více informací, jeho média se začnou zajímat ještě o větší okruh lidí a začne doslova boj. Chraň tě ruka páně, Slávku,“ dodává muž z blízkého okolí ANO.

Úvaha je opravdu jednoduchá. Babiš drží pomyslnou basu s premiérem jen proto, že jsou v koalici a vzájemně se potřebují pro řadu hlasování. Pokud by Babiš odešel z vlády, stavidla mediálního tlaku by se spustila naplno. V tomto případě už by však nešlo o pouhé narážky (například na právníka Pokorného, spojence Bohuslava Sobotky), ale začaly by se prý uveřejňovat konkrétní věci.

Na pozadí všech pří a sporů by vicepremiér Babiš měl dnes také Sněmovně vysvětlit své transakce s korunovými dluhopisy firmy Agrofert. Ve čtvrtek uvedl, že písemné vysvětlení dnes předá předsedovi dolní komory Janu Hamáčkovi (ČSSD). „Celá tato kauza týkající se dluhopisů Agrofertu a mých příjmů je jen pokračováním mediálního honu na mou osobu od mého vstupu na českou politickou scénu,“ tvrdí Babiš. Obratem také dodal, že na dopisu pracovali jeho právníci a auditoři, kteří prý dokážou věc vysvětlit lépe než on. Ačkoli prý není velkým odborníkem na všechno, jednou věcí si je podle vlastních slov jistý. „Každopádně jsem si jistý, že jsem v žádném případě neporušil zákony této země a vše v rámci mého podnikání bylo vždy legální a v souladu se zákony této země,“ uvedl v listu Babiš.

„Ministr financí z velké části zopakoval pouze své dřívější argumenty a do svého vysvětlení zahrnul pouze to, co sám chtěl, nikoliv vše, co by pochybnosti o jeho podnikání a finančních transakcích rozptylovalo. Místo toho nálepkuje a útočí na své kritiky,“ glosoval předseda ODS Fiala v prohlášení zaslaném naší redakci.

Dosud se ví jen to, že sociální demokracie počká, až do Sněmovny oficiálně doputuje dopis, ve kterém ministr financí Andrej Babiš (ANO) vysvětluje transakce s jednokorunovými dluhopisy a další detaily svého podnikání. Na jeho prostudování si nechá několik dní, řekl novinářům po ranním zasedání grémia ČSSD ministr vnitra a první místopředseda strany Milan Chovanec. Ten novinářům řekl, že premiér špičky strany informoval o současné situaci. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

11:30 Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

„Původní bílé křesťanské evropské obyvatelstvo je nahrazováno migranty stále se zrychlujícím tempem,…