Ekonom: A co naše děti? Nový prvek debaty o sirotcích

19.09.2018 18:22

Téma sirotků hýbe Českou republikou. Nyní se ke komentářům přidává i Vladimír Pikora, ekonom a manžel Markéty Šichtařové. A přidává překvapivý pohled, zejména pro ty, kteří se k podporovatelům plánu se sirotky hlásí. A připomenul, že s dětmi jsou problémy nejen v rámci války na Blízkém východě, ale třeba i v Norsku a ve Švýcarsku. Své názory zveřejnil na síti facebook.

Ekonom: A co naše děti? Nový prvek debaty o sirotcích
Foto: nextfinance.cz
Popisek: Finanční analytik Vladimír Pikora

„Sleduji, jak se lidé hádají o syrské sirotky. Už jsem toho dneska slyšel hodně. Vůbec nehodlám pokračovat v diskusi, zda to jsou děti nebo výrostci, protože na to mám málo informací. Nicméně mám jiné informace,“ navnazuje obecenstvo Pikora.

Anketa

Přijměte 50 sirotků ze Sýrie, předloží ve Sněmovně TOP 09. Jak byste hlasovali vy?

3%
96%
hlasovalo: 14059 lidí

Cituje průzkumy, podle kterých má až 60 % vysokoškoláků z migrace obavy. Přitom právě vysokoškoláci jsou ti, kteří chodí k volbám pravidelně, tvrdí. Dle jeho informací se zatím proti přijetí 50 syrských sirotků postavily jen SPD a ANO. „Pokud by se lidé rozhodovali jen na základě tohoto tématu, tak každá z těchto dvou stran získá v průměru 30 %. O zbývajících 40 % hlasů se bude ucházet zhruba 10 stran. V průměru by tak měla každá jen 4 %,“ poukazuje ekonom hrubou matematikou. Sám uznává, že je to zjednodušení, ale jeho myšlenka je, že když se strany „demokratické opozice“ zastávají plánu, střílejí do vlastních řad a jen nahrávají Babišovi. „Opozice tak bude ještě slabší, což demokracii nepomůže,“ myslí si.

Pak přechází na jiné téma a upozorňuje na to, jak je téma syrských sirotků účelové. „Škoda, že podobně jako o syrské sirotky se politici nezajímali i o české děti ukradené v Norsku a ve Švýcarsku,“ lamentuje manžel autorky knihy Ukradený syn. Prý zná jen tři politiky, kteří se tomuto tématu věnují a věnovali. Tomáš Zdechovský za KDU-ČSL, Petr Mach za Svobodné a Jitka Chalánková, která nyní bude kandidovat do Senátu jako nezávislá. „Slyšel jsem, jak někteří politici tvrdili, že tito politici, kteří se zajímají o ‚norské‘, spíš však vlastně o české děti, jsou populisté. Já si to nemyslím. Populisté jsou pro mě ti, kteří se jen před volbami zajímají o cizí sirotky,“ odsuzuje Pikora.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…