Ekonom: Máme dost peněz z DPH. Snižme proto státní dluh, snižme zdanění práce

18.09.2014 12:08

Za pouhou kosmetickou úpravu, která neřeší skutečné problémy, označuje hlavní ekonom Ery Jan Bureš zavedení třetí sazby DPH na léky, knihy a kojeneckou výživu. Bureš to uvedl ve svém komentáři, který otiskla čtvrteční MF Dnes. Upozornil, že zavedení třetí, zřejmě desetiprocentní sazby DPH přijde státní rozpočet asi na tři miliardy korun.

Ekonom: Máme dost peněz z DPH. Snižme proto státní dluh, snižme zdanění práce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Nic převratného českým domácnostem tato změna ale nepřinese. Bureš se domnívá, že ceny koncovým zákazníkům může změnit jen minimálně. Největší váhu ze zmiňovaných položek mají v rodinných rozpočtech léky. „I pokud by se snížení sazby DPH do velké míry odrazilo v cenách léků, neušetří průměrný Čech ani deset korun měsíčně,“ uvedl Bureš.

Více sazeb DPH zvyšuje riziko daňových podvodů

Mít více sazeb DPH sice není v Evropě neobvyklé, ve Francii mají dokonce čtyři sazby od 2 do 23 %, ale zvyšuje to riziko daňových podvodů. Kvůli špatnému výběru DPH, který je důsledkem hlavně daňových podvodů, podle odhadu Evropské komise přichází Česko ročně o více než sto miliard korun.

Proto by podle Bureše byl ideální původní návrh, podle kterého měla být od příštího roku DPH v jednotné výši 17,5 %. Řada politiků si ji ale nepřeje v obavách, aby výrazně nezdražily potraviny a další sociálně citlivé položky. Ekonom naznačuje, že jednotná sazba by mohla být i nižší tak, aby se potraviny výrazně nezdražily.

Důvody, proč se dříve DPH zvyšovala, už pominuly

V minulých letech se totiž DPH zvyšovala, aby byly peníze na financování důchodové reformy. Ta je ale nyní odstavena na vedlejší kolej.

Bureš upozorňuje, že výběr DPH se od roku 2010 zvýšil o více než třicet miliard. Tyto peníze by bylo dobré použít pro řešení některého z neduhů českých veřejných financí. „Bez penzijní reformy je rozumné připravit se na negativní demografické trendy alespoň pokusem o snížení současného veřejného dluhu,“ navrhuje s tím, že dalším problémem, který by měli politici řešit za situace, kdy mají velké příjmy z výběru DPH, je vysoké zdanění práce, jež je u nás vyšší než například v Německu či Dánsku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…