Ekonom Pikora o české ekonomice: Ukamenujte mě, ale řeknu to

10.08.2018 20:05

Co svět světem stojí, lidé si pořád na něco stěžují. Na vedro, na sucho, na vysoké daně, na politiku obecně, na televizní program a tak dále. Ekonom Vladimír Pikora má ale za to, že lidé si vlastně nemají na co stěžovat. Máme se nejlíp za mnoho a mnoho let. Podle Pikory se máme jako prasata v žitě. To však také znamená, že dříve či později bude hůř.

Ekonom Pikora o české ekonomice: Ukamenujte mě, ale řeknu to
Foto: Archiv
Popisek: peníze, ilustrační foto

Předseda vlády Andrej Babiš slibuje národu, že bude líp. Podle ekonoma Vladimíra Pikory to ale není pravda. Dobře se prý máme právě teď. Máme se tak dobře, jak už jsme se celé roky neměli. Jenže to také znamená, že se dříve či později budeme mít hůř. A podle Pikory to bude spíš dříve než později.

Ekonomika funguje v cyklech. Jednou je na vrcholu a po vrcholu přichází pokles, pád do hlubin. A pak zase růst. Vladimír Pikora v komentáři pro Reflex.cz upozorňuje, že už jsme za vrcholem. I když to zatím lidé necítí, majitelé firem už ano. Vývoz z Česka klesá. Zatím sice jen pomalu, ale klesá. Ekonomiku táhne potřeba domácností.

A zase nám mírně vyskočila nezaměstnanost. „Jak je tedy možné, že roste nezaměstnanost, když práce je? Když řeknu, že někteří lidé z blahobytu už nevědí co roupama, vymýšlí si často po zaměstnavatelích nesmyslné požadavky a mnozí raději zůstanou doma, než by šli do práce, ukamenujete mě? Jenže data přesně tomu nasvědčují," podotkl Pikora.

Další problém české ekonomiky spočívá prý v tom, že podnikatelé stojí o nekvalifikovanou pracovní sílu. Pracovat tak může opravdu každý, ale pana profesora těžko motivujete k tomu, aby dělal popeláře. Nedostatek zaměstnanců navíc vedl k tomu, že podniky většinou musely razantně zvyšovat platy, aby si udržely pracovníky. Ale jejich zisky zdaleka nerostly tak, jako výdaje na platy. I to ukazuje, že se líp mít nebudeme. Spíš hůř.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…