Ekonom Rusnok: Zemana vykreslují jako kryptokomunistu, ale...

24.01.2013 14:03

Ekonom Jiří Rusnok byl ministrem financí ve vládě Miloše Zemana (SPOZ). Tohoto prezidentského kandidáta si váží dodnes a je přesvědčen o jeho intelektuálních schopnostech. Stejně tak nepochybuje o jeho prozápadním směřování. Zemanovy kvality a zásluhy pro Českou republiku shrnuje ve svém komentáři na blogu iDnes.cz.

Ekonom Rusnok: Zemana vykreslují jako kryptokomunistu, ale...
Foto: archiv redakce
Popisek: Ekonom a exministr průmyslu a obchodu Špidlovy vlády Jiří Rusnok

Zeman podle Rusnoka své kvality projevil už ve funkci úspěšného předsedy vlády v nelehké době konce 90. let, kdy zemi převzal ve složité situaci, protože v Česku jsme zažívali první výraznou hospodářskou krizi od vzniku samostatného státu. Poprvé klesla ekonomika v roce 1997. Hospodářský růst se podařilo v následujících letech obnovit, na čemž má podle ekonoma nemalou zásluhu úspěšná aktivita Zemanovy vlády na podporu investic založená na systému investičních pobídek.

"Díky silnému přílivu těchto investic (v podkapitalizované zemi logicky zejména zahraničních) v následujících asi pěti až sedmi letech vznikla v Česku robustní a vesměs velmi moderní průmyslová základna, díky níž si dodnes česká ekonomika vede více než solidně," popisuje ekonom.

Zeman je prozápadní

Ačkoli se prý mediální agentury pracující ve prospěch Karla Schwarzenberga (TOP 09) snaží Zemana vykreslit jako jakéhosi "kryptokomunistu s podporou pochybných domácích a cizích (rozuměj ruských) zájmových skupin," byl to Miloš Zeman a jeho vláda, kdo úspěšně privatizoval české polostátní banky do rukou západoevropských bankovních skupin," píše Rusnok a dodává, že právě díky tomuto kroku máme dnes patrně nejzdravější bankovní sektor v Evropě.

Zeman má podle ekonoma také zásadní podíl na vstupu země do NATO. Za jeho vlády také byly úspěšně dokončeny přístupové rozhovory s Evropskou unií.

Ideální prezident

Zeman má prý vlastnosti, jimiž by měl prezident oplývat. "Miloš Zeman je muž, který se skvěle orientuje v dnešním komplikovaném politickém a ekonomickém světě. V tomto kontextu velmi dobře chápe, jak důležité pro zachování jisté ekonomické, ale i politické suverenity země jsou mimo jiné otázky energetické, ale i potravinové bezpečnost," vyzdvihuje Rusnok.

Zeman je podle něj také člověkem oplývajícím širokým vzděláním a rozhledem, zkušeným v politickém řemesle, aktivním a stále disponujícím dostatečnou osobní energií. Je prý člověkem pevných zásad a přesvědčení. Současně vlastenec a bytostný demokrat, uzavírá Jiří Rusnok.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

dezinformace

Dobrý den, tvrdíte, že dezinformace existují. Můžete definovat tento pojem, protože to zatím nikdo v ČR neudělal, ale hlavně, že tato vláda pořád mluví o tom, jak se tu šíří a jak s nimi bude bojovat. A výsledek je takový, že jak sám říkáte, se tu řada lidí bojí pak narovinu říci to, co si myslí

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mrazivé: Fico tušil, co se stane

17:46 Mrazivé: Fico tušil, co se stane

Jen čekám, kdy se tato frustrace přetaví ve vraždu. Toto řekl Robert Fico o voličích Progresivního S…