Ekonom povzbuzuje: Takhle dobrou náladu v ekonomice jsem od roku 2008 neviděl

29.12.2014 20:36

Prosincové výsledky konjunkturálního průzkumu statistického úřadu vyznívají velmi optimisticky. Opět se zlepšuje nálada spotřebitelů i podnikatelského sektoru. V celé ekonomice panuje nejlepší nálada od srpna 2008. Tak hodnotí stav české ekonomiky analytik ČSOB Petr Dufek.

Ekonom povzbuzuje: Takhle dobrou náladu v ekonomice jsem od roku 2008 neviděl
Foto: Archiv
Popisek: ČSOB - logo

Za trendem pozitivní nálady a očekávání stojí především obnovený růst české ekonomiky stojící na solidních základech zahraniční i domácí poptávky. Jde o růst přinášející nová pracovní místa, čímž i zmírňuje obavy spotřebitelů z dalšího ekonomického vývoje. Lidé se méně bojí utrácet, mají v posledním roce i menší strach z nezaměstnanosti, ale ani tak to se svojí spotřebou rozhodně nepřehánějí. Komentuje pro Prvnizpravy.cz Petr Dufek, analytik ČSOB.

Pozitivní pohled na další měsíce si zachovává i průmysl a stavebnictví. Příliv nových zakázek navzdory nejistým vyhlídkám evropské ekonomiky neustává a dál žene motor české ekonomiky – průmysl – vzhůru. Do stavebnictví, které v letošním roce zažívá po šesti letech návrat k růstu, rovněž míří více a více zakázek a zlepšuje tak jeho vyhlídky pro příští rok.

Česká ekonomika končí rok 2014 v optimistickém duchu a vyhlídky pro rok 2015 jsou i nadále příznivé. Rizika z případného zpomalení evropské poptávky přetrvávají, avšak celá Evropa získává novou vzpruhu v podobě levné ropy, která bude znamenat velké finanční úspory pro firmy i domácnosti, a tedy i prostor pro nové investice a spotřebu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Magdo Vášáryová, tak se vám to líbí?“ Ivan Vyskočil se neudržel. Za atentát na Fica účtuje

5:00 „Magdo Vášáryová, tak se vám to líbí?“ Ivan Vyskočil se neudržel. Za atentát na Fica účtuje

NEDĚLNÍ RÁNO S IVANEM VYSKOČILEM „Atentát na slovenského premiéra. Šokující zpráva! Média podsouvají…