Ekonom pro Rádio Česko: Praha je pro offshorový ráj lákavé místo

14.10.2011 9:59

Peníze, které často mizí v Karibiku či ve Švýcarsku, by naopak mohly proudit do Česka, a to prý až ve stamiliardách eur. Jak by to bylo možné? Skupina vlivných českých ekonomů totiž přišla s tím, že vytvoří z Česka „fondové centrum Evropy". A to má být plnohodnotná obdoba offshorových rájů. Informuje o tom Rádio Česko.

Ekonom pro Rádio Česko: Praha je pro offshorový ráj lákavé místo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Za tisíc korun si toho v příštím roce budeme moct koupit možná zase míň

Za projektem stojí obecně prospěšná společnost Czech Republic for Finance, jejímiž členy jsou například Zdeněk Tůma, Luděk Niedermayer, Petr Koblic, Michal Mejstřík a další ekonomové.  Tvrdí, že takový příliv investic by zásadně pomohl celé české ekonomice. 

„Evropská unie připravila v posledních měsících novou směrnici o správcích alternativních fondů. Ta směrnice sama o sobě není nijak excelentní a vnáší prvek další regulace na rozbouřené finanční trhy. Nicméně tahle regulace bude nově postihovat subjekty, které jsou dnes většinou spravovány mimo území Evropy - a to my vnímáme jako velkou šanci, protože tyto subjekty si budou muset najít své sídlo na území některého z členských států Evropské unie," vysvětlil pro Rádio Česko předseda správní rady společnosti Czech Republic for Finance Martin Hanzlík. 

Podle něj je nyní jednoznačným lídrem v této oblasti Lucembursko. To, podle něj, byť je to malý stát, tak je vlastně druhým největším fondovým centrem po Spojených státech.

V střední Evropě podobná ambice zatím není

„Vedle Lucemburska se nově začíná profilovat také třeba Malta, nicméně v regionu střední a východní Evropy podobná ambice zatím nebyla. My si myslíme, že Praha je pro tento typ podnikání, to znamená poskytování administrativních služeb finančním institucím, velmi zajímavé a lákavé místo,"  zmínil dále Hanzlík.

Pokud by ale k takovému „fondové centrum Evropy" došlo, je třeba prý splnit několik podmínek. Musí se například upravit a přizpůsobit zákony tak, aby vyhovovaly standardům zahraničních investorů, a propagovat Českou republiku v zahraničí. Podle Hanzlíka se ale vše potřebné musí stihnout zhruba do poloviny roku 2013, kdy směrnice začne platit. 

Rádio Česko dále informuje o tom, že požádalo o vyjádření k plánu plno renomovaných ekonomů, ale i řadu státních institucí, včetně ministerstva financí a průmyslu a obchodu. „Rozhovor odmítly s tím, že o iniciativě nemají tušení," podotklo k tomu rádio.

Hanzlík ovšem podle rádia zdůraznil, že stát je v celé záležitosti klíčový:„My jsme tuto aktivitu chtěli prezentovat veřejně, protože ono to je poměrně velmi složité technické téma a nechtěli jsme pobíhat po jednotlivých úřadech, když to zjednodušeně řeknu, a složitě vysvětlovat. Dneškem jsme odstartovali vizi a doufáme, že i diskusi. Jednání nás teprve čekají," dodal Hanzlík.

On, i ostatní ekonomové do projektu zapojení, ovšem tvrdí, že není co ztratit. S touto myšlenkou tak chtějí projekt zpustit za každou cenu.

„Přistupujeme k tomu způsobem: Pojďme to zkusit, a pokud se to nepovede, nic se nám nestane, situace zůstane stejná. Nicméně pokud se to povede, pak benefity pro státní rozpočet, zaměstnanost, kvalifikované pracovní síly budou významné," doplnil pro Rádio Česko Martin Hanzlík.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…