Ekonom z Mezinárodního měnového fondu varuje Česko: Rychlé přibližování k západním ekonomikám skončilo

12.07.2017 15:37

Přiblížení se ekonomické úrovni států západní Evropy se mnoha zemím ve střední a východní Evropě vzdaluje, varuje ekonom z Mezinárodního měnového fondu Poul Mathias Thomson.

Ekonom z Mezinárodního měnového fondu varuje Česko: Rychlé přibližování k západním ekonomikám skončilo
Foto: pixabay.com
Popisek: Řecká krize - ilustrační foto

 

Na konferenci Mezinárodního měnového fondu v chorvatském Dubrovníku vystoupil v úterý 11. července se svou řečí ředitel Evropského oddělení MMF Poul Mathias Thomsen.

 

„Po období raketového růstu země ve střední a východní Evropě zaznamenaly značné zpomalení v přibližování se úrovni ekonomického vývoje pokročilejších ekonomik v západní Evropě. Podle našich průzkumů je potenciální růst ke dnešnímu dni pouze z poloviny takový, jakým byl před krizí v roce 2008,“ prohlásil v Chorvatsku Thomsen. 

 

„Nízko vysící ovoce bylo již sesbíráno: liberalizace cen, odstranění kvantitativních kontrol a privatizace přispěly k relokaci pracovní síly a kapitálu k jejímu produktivnějšímu využití. Po implementaci těchto opatření se růst ovšem zpomalil a tématem nových diskusí se staly potenciální vládní a institucionální reformy,“ uvedl dánský ekonom z Mezinárodního měnového fondu.

 

Ředitel Evropského oddělení MMF poté připomněl, že země ve střední a východní Evropě v prvních dvaceti letech po ekonomické transformaci výrazně profitovaly z „pozitivních vývojů, které se s největší pravděpodobností již nebudou opakovat“. 

 

Podle Thomsena čelí celý region zejména demografickým problémům, kvůli kterým v mnoha zemích regionu ubývá kvalifikované pracovní síly. 

 

„V posledních 25 letech opustilo region okolo 20 milionů většinou kvalifikovaných lidí. To představuje celých 5,5 % obyvatel regionu. Empirická analýza IMF poukazuje na to, že již v roce 2012 by reálné HDP regionu v absenci zmíněné masové emigrace bylo o 7 % vyšší, než je nyní,“ vysvětluje ekonom. 

 

Thomsen se dále obává toho, že v současné atmosféře může být provádění nezbytných ekonomických a politických reforem výrazně složitější, než tomu bylo doposud. 

 

„Na počátku transformace měli lidé zápal pro změny a potřebné reformy. Dnes je ta atmosféra docela jiná. Uvnitř Evropské unie narůstá tlak mezi některými jejími novými členy na straně jedné a Evropskou komisí a staršími členy na straně druhé,“ uvedl dánský ekonom.

 

Thomsen v závěru svého výstupu podotkl, že se celý region střední a východní Evropy stává stále více různorodým. 

 

„Některé státy si stále zachovávají určitý stupeň státní kontroly, a v konečném důsledku tak vytvořily hybridní model mezi tržní a plánovanou ekonomikou. Jiné státy v regionu se naopak již přidaly do řad rozvinutých zemí.“

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…