Ekonomická genocida USA. Historik z KSČM nevěřícně zíral na statistiku

10.12.2015 21:23

Komunistický historik Josef Skála si se zájmem přečetl text z britského deníku The Guardian o ekonomické genocidě ve Spojených státech. Ačkoli je tento deník slovy Skály nalevo jen lehce, i tak si všímá faktu, že 400 nejbohatších Američanů vlastní více majetku než 61 procent populace USA. Nízké příjmy většině populace také zkracují život. Proto je možné mluvit o ekonomické genocidě.

Ekonomická genocida USA. Historik z KSČM nevěřícně zíral na statistiku
Foto: red
Popisek: PhDr. Josef Skála, CSc. (KSČM)

Ekonomická nerovnost v USA je opravdu velká a nepodaří se ji upravit kosmetickými změnami.  „Tak, že by bohatí měli rovnosti jen trochu více a chudí zase trochu méně, takže to chce jen o kousek doprostřed, to ovšem není. To, čemu říkáváme ‚příjmová nerovnost‘, je spíše válkou, již vedou Spojené státy proti chudým politicky i ekonomicky,“ píše s odvoláním na deník politik.

Nejzásadnější na tom všem je, že příjmová nerovnost je podle historika nedílnou součástí amerického společenského systému. „Ta propast je v plánu.“ Coby „systémový handicap těch dole“. „Nejchudší Američané tak nemají sebemenší reálnou naději, že by snad rovnosti v příjmech dosáhli.“ Takřka „nulové jsou i jejich šance aspoň na to, co je pro život nejnutnější“, pokračuje v palbě směrem za velkou louži autor.

Celý text najdete zde.

Válku proti chudobě vyhlásil už prezident Lyndon Johnson, ale stalo se tak už před padesáti lety a nezdá se, že by se situace nějak výrazně zlepšila. Mezi čtyřmi stovkami nejbohatších Američanů najdeme jen pět lidí z latinoamerickými kořeny a dva černochy. Ve skutečnosti šlo podle Skály spíše o to, aby se chudí trochu uklidnili a nebouřili se.

Běloši v USA mají i dnes větší šanci najít práci, a to i v případě, že dosáhli nižšího vzdělání než ostatní občané Států. Nemluvě o tom, že existuje i diskriminace na základě pohlaví. Bílé ženy berou podle odhadů jen 78 procent příjmů za tutéž práci, kterou dělají i muži. U černošek je to dokonce jen 64 procent a u žen z Latinské Ameriky je to jen 56 procent. Takto podle Skály vypadají Spojené státy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…