Ekonomické okénko: Bartoš nadával vládě, Schillerová mu vysvětlila základy finanční politiky

15.08.2021 10:20 | Ze sítí

Předseda Pirátů Ivan Bartoš dostal na sociální síti menší „školení“ od šéfky státní kasy Aleny Schillerové (za ANO) poté, co se rozčiloval nad skutečností, že došlo k meziročnímu nárůstu spotřebitelských cen. Rychle jej vyvedla z omylu, že by za tuto finanční politiku odpovídal právě premiér Andrej Babiš (ANO).

Ekonomické okénko: Bartoš nadával vládě, Schillerová mu vysvětlila základy finanční politiky
Foto: archiv I. Bartoš
Popisek: Předseda Pirátů Ivan Bartoš

Anketa

Jste pro zrušení nošení roušek či respirátorů v supermarketech a obchodech?

hlasovalo: 17849 lidí

Spotřebitelské ceny v červenci meziročně stouply o 3,4 procenta, což bylo nejvíce od loňského prvního prázdninového měsíce. Ve srovnání s červnem tempo růstu cen zrychlilo o 0,6 procentního bodu, uvedl Český statistický úřad.

Největší vliv na tento vývoj mělo podle něj opět zdražování aut a pohonných hmot. Co se týká meziměsíčních cen, ty stouply o procento, důvodem byly vyšší ceny dovolených. 

Zprávu na svém twitterovém účtu reflektoval šéf Pirátů Ivan Bartoš s poznámkou, že se tak stalo kvůli neodpovědné finanční politice premiéra Babiše, který si měl situaci pohlídat a růstu spotřebitelských cen předejít.

„Spotřebitelské ceny meziročně stouply o 3,4 procenta. A dále porostou. Za nepromyšlené hospodaření premiéra tak nakonec platíme zase všichni,“ upozorňuje své spoluobčany.

„Dražší jsou třeba potraviny a bydlení. Člověk by čekal, že si bývalý ministr financí takovou věc pohlídá,“ dodal Ivan Bartoš.

Pod příspěvkem se zanedlouho objevila odpověď ministryně financí Aleny Schillerové, která se Bartošovi jemnou formou jala vysvětlovat, jak funguje finanční právo, a tedy tím i vyvrátit, že by jej v tomto případě mohl předseda vlády nějakým způsobem přímo ovlivnit.

„Ekonomické okénko: Ve vyspělých zemích je standardem mít oddělenou měnovou a fiskální politiku,“ upozornila Schillerová Bartoše, že fiskální politika se věnuje výši daní či státním výdajům, měnová zase výši inflace a stabilitě měny.

„Ústava České republiky říká, že péče o cenovou stabilitu je cílem ČNB, nikoliv premiéra ani ministra financí,“ dodala pak ministryně závěrem.

S argumentační pomocí pro Bartoše pak přispěchal pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík. Schillerové v rámci diskuse vzkázal, že „vláda utrácí půjčené peníze, což samozřejmě inflaci zvyšuje, stejně jako vláda přispěla k růstu cen nemovitostí způsobem zrušení superhrubé mzdy.

Do Pirátů se pak někteří diskutující zostra opřeli. „Dát do souvislosti několik let trvající růst cen nemovitostí se superhrubou mzdou zrušenou od ledna 2021 je další do sbírky argumentů, proč vás ani omylem nevolit,“ reagoval jeden z komentujících.

„Můžete prozradit, jak ministr financí, potažmo premiér, hlídá ceny automobilů, ropy, plynu, elektřiny, pohonných hmot, stavebních materiálů... a dalších komodit, jejichž ceny rostou celosvětově?“ zajímal se věcně další diskutér.

„Lžete, Bartoši. Ceny nám stoupnou díky vaší EU a jejím emisním povolenkám. Běžte už do prdele s vašima pomlouvačnýma a štvavýma lžima. Tohle nám má vládnout?“ hrozil se Andrej Šikula.

Opakovaně se pak ozývaly výzvy, aby Piráti předložili, co konkrétně s tím hodlají dělat. Bartoš pak připojil vypracovaný kompletní plán, podle něhož je prý možné mít nulový deficit státního rozpočtu do roku 2025/2026.

Analytici původně odhadovali, že meziroční inflace v červenci zůstala na červnových 2,8 procenta, případně mírně zrychlila na 2,9 procenta.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…