Ekonomka Šichtařová ještě jednou k Ortelu: Zvrhlé pokusy o čistotu kultury

12.12.2015 9:55

Známá ekonomka Markéta Šichtařová natvrdo říká, co si myslí o některých českých zákonech a pokusech o cenzuru, jak ji vidíme kolem skupiny Ortel. Ekonomka je přesvědčena, že se do módy znovu vrací cenzura, přičemž je to o to horší, že ji prosazují spisovatelé.

Ekonomka Šichtařová ještě jednou k Ortelu: Zvrhlé pokusy o čistotu kultury
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Ekonomka Markéta Šichtařová v pořadu ČT Hyde park

„Ano, máme tu opět po 26 letech pokus o cenzuru v pravém slova smyslu. Kuriózní je, že se o ni pokoušejí ti, kdo sami vládnou perem a slovem. Pravda, moc mě netrápí, že by skupinka lidí mohla Magnesii Literu bojkotovat. Vlastně to u mě vyvolává trochu pobavený úsměv. ... Ale jen doposud. Pokusy o kulturní čistotu totiž najednou začaly nabírat nebezpečný spád,“ píše Šichtařová.

Poukazuje na výzvu Asociace spisovatelů, kteří žádají, aby se Karlovarské minerální vody od letošní ankety Českého slavíka distancovaly. A to právě kvůli Ortelu. Pokud by se tak nestalo, spisovatelé hrozí bojkotem cen Magnesia Litera. Aniž sama zná texty skupiny, hájí její právo na vyjádření názoru. Pokud porušila zákon, nechť konají policie a státní zastupitelství. Jenže nekonají, z čehož plyne, že Ortel zákon neporušuje.

Celé vyjádření naleznete zde

Je tu ale ještě jedna věc, která se Šichtařové ani trochu nelíbí. A to, že máme v českém právním řádu paragrafy, které nějakým způsobem omezují svobodu slova. „Podle mého mínění je zvrhlé odsuzovat lidi jen za názor nebo výroky – a to JAKÉKOLIV. Věřím, že paragrafy vztahující se k názorové svobodě a svobodě slova nemají v právním systému co dělat – bez ohledu na to, zda některé výroky jsou či nejsou morální. Nejde o to, CO kdo říká, CO si myslí, jestli nás to pobuřuje,“ doplňuje.

Jedna věc je zkusit lidi přesvědčit o tom, že jejich názor je nesmyslný, ale rozhodně není dobře posílat lidi do vězení pro jejich názory, ať jsou sebehloupější.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …