Ekonomka: Šokující zprávy o euru. Musíme znát, běžně se to neříká

22.12.2015 11:12

Ekonomka Ilona Švihlíková na serveru a2larm.cz zkonstatovala, že počet „líných“ členů eurozóny roste. To, že eurozóna je nefunkční projekt, podle ní ukazují těžké hospodářské problémy. Švihlíková tak nechápe, proč se do ní tolik hrneme.

Ekonomka: Šokující zprávy o euru. Musíme znát, běžně se to neříká
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilona Švihlíková

Anketa

Který z českých politiků vás v roce 2015 potěšil?

69%
1%
1%
1%
11%
0%
2%
hlasovalo: 14418 lidí

„Mohlo by se zdát, že problémy eurozóny zmizely nebo že byly dokonce úspěšně vyřešeny. To ale není pravda. Spíše byly překryty jinými událostmi. Ve spánkovém modu nyní čekají, než se zase plně projeví. Zoufale chybná konstrukce eurozóny je jedním ze selhání evropského integračního projektu,“ řekla ekonomka s tím, že tikající bomba nefunkční eurozóny se bolestně dotýká i nás.

Protože řadou našich představitelů problémy eurozóny podle Švihlíkové vůbec neotřásly v jejich nadšení pro euro, je třeba stále opakovat a vysvětlovat, že eurozóna je fatálně chybně nastavený projekt, který zemím škodí. 

Původní text ZDE.

„Nejnověji to můžeme vidět na Finsku, které se dostalo do těžkých ekonomických problémů. A v případě této země opravdu nejsou po ruce přívlastky jako ‚líný‘, ‚polehávající ve stínu olivovníku‘, ‚popíjející ouzo‘ či ‚nespolehlivý‘, což se stalo rétorickým nástrojem, jak odepsat Řecko, potažmo celé jižní křídlo a jak udělat z obětí viníky,“ píše Švihlíková. To, že nyní země musí masivně škrtat, je prý právě kvůli euru. Finsko podle ní nyní vidí, co to znamená být zasažen asymetrickým šokem a nemít vlastní měnu.

„Zhroucení firmy Nokia, pokles cen primárních komodit a problémy významného obchodního partnera, totiž Ruska, to je až příliš mnoho špatných zpráv najednou,“ konstatuje. 

„Je unavující donekonečna vysvětlovat, že současné euro je variací na zlatý standard – a pokud by ten fungoval, pak by velká deprese v třicátých letech asi nebyla ani deprese. Je stejně tak unavující poslouchat německé představitele, především Wolfganga Schäubleho s jeho ‚dodržováním pravidel‘ a hrozbou morálního hazardu,“ říká. Podle Švihlíkové euro přispívá především Německu a samozřejmě také kapitálu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…