Ekonomové analyzovali a vyšlo jim: Zachovejte druhý pilíř

11.10.2013 7:50

Odborníci počítají, na kolik by přišly předvolební sliby stran, kdyby se měly naplnit. Ekonomové se po analýze přiklonili k zachování druhého pilíře, ale nesouhlasí s minimální penzí. Lidové noviny uvádějí, že by to byl obrovský zásah do penzijního systému a opět by byl potlačen princip zásluhovosti.

Ekonomové analyzovali a vyšlo jim: Zachovejte druhý pilíř
Foto: Hans Štembera
Popisek: Důchodkyně, ilustrační foto

Penze řady seniorů jsou nízké a dá se z nich jen těžko vyžít. Minimální penzi má proto v programu hned několik stran. Kromě sociálních demokratů a komunistů také hnutí ANO Andreje Babiše.

Ekonom Jiří Šatava z Institutu pro demokracii a ekonomickou analýzu minimální mzdu nedoporučuje, byl by to podle něj obrovský zásah do fungování penzijního systému. „Došlo by k opětovnému potlačení zásluhovosti, jelikož rozdíl ve velikosti důchodu mezi dvěma lidmi by opět méně reflektoval rozdíl ve velikosti jejich odvodů,“ uvedl Šatava. Ústavní soud už právě kvůli nízké míře zásluhovosti jednou zasáhl do penzijního systému a přiměl politiky tabulky přepracovat.

II. pilíř ano

Deník Lidové noviny píše, že ostatní návrhy týkající se penzí ekonomové z IDEA spíše podporují, nebo se k nim staví neutrálně. Právě ekonomové z IDEA pracovali na vyčíslení nákladů předvolebních slibů.

Jiří Šatava podpořil povinný II. pilíř důchodového systému. Podle něj by prý sice krátkodobě znamenal zátěž pro státní pokladnu, ale z dlouhodobého pohledu by byl pozitivní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…