Ekošílenosti zničí svobodu. Ale bruselským elitám ne. Mrazivá slova ekonoma Pikory

12.07.2019 16:17

Ekonom Vladimír Pikora se tentokrát v komentáři pro Reflex zaměřil na český cestovní pas, jenž je osmým nejsilnějším na světě, což znamená, že s naším pasem můžete bez papírování navštívit víc zemí než třeba Slováci, Novozélanďané nebo Australané a jsme jen kousek za Američany, kteří jsou na šestém místě. Pikora se však v souvislosti s tím obává jedné věci, abychom brzy nemuseli žádat i o „emisní doložky“. „Svoboda postupně mizí,“ varuje ekonom, podle nějž za ekologické věci bojují jiní, než bychom čekali.

Ekošílenosti zničí svobodu. Ale bruselským elitám ne. Mrazivá slova ekonoma Pikory
Foto: nextfinance.cz
Popisek: Finanční analytik Vladimír Pikora

Mnoho z nás už se začalo domnívat, že svoboda v cestování už tu od roku 1989 bude bez práce navždy, ale to se podle ekonoma Vladimíra Pikory mýlili. „Neberou nám ji komunisté, ale zelení a další jim názorově podobní aktivisté. Budeme se zase stydět, že vůbec někam jedeme, a škemrat, abychom vůbec směli?“ vyjadřuje své obavy.

Anketa

Vadilo by vám, kdyby Matteo Salvini tajně přijal peníze od Rusů?

4%
91%
hlasovalo: 10837 lidí

Připomíná slova, která v Českém rozhlase pronesl bývalý předseda Strany zelených Matěj Stropnický. Podle něj je problémem planety turismus, který je třeba regulovat. Doslova prohlásil: „Turismus je zdrojem 8 procent veškerých skleníkových plynů – vedle automobilového a masného je to nejškodlivější průmysl vůbec. V Praze nadnárodní hotely velmi často daní v daňových rájích, pronajímatelé bytů přes Airbnb nedaní vůbec.“

Taková slova jsou pro Pikoru velkým varováním. Je velmi nebezpečné mít pocit, že když někdo svobodně cestuje, vlastně škodí. „To už tu bylo. Jiná ideologie měla sice jiný důvod k zákazu cestování, ale výsledek byl stejný. Někomu druhému prostě vadilo, že já cestuji,“ dodává Pikora s tím, že pokud někomu vadí, že je cestování neekologické, nechť sedí doma on sám.

Argument, že cestování jedince skrz emise ovlivňuje každého, proto ekologové mají „morální právo“ chtít každého omezit, je podle Pikory scestný. „Celá tato úvaha je pokřivená. Nesmíme zapomínat, že některé země nic jiného než turismus nemají,“ připomíná ekonom. Pokud nebudou mít turisty, budou mít ještě větší chudobu, pak se sbalí, půjdou za lepším jinam, což přifoukne migrační krizi.

„A třeba to na místě vyvolá i válku se všemi jejími emisemi. Turismus je tedy v mnoha místech řešením ještě větších problémů než emise,“ je si jistý Pikora.

Stropnický prý akorát hází všechny do jednoho pytle. „I kdyby bylo pravdou, že hotely platí daně jinde, z pohledu klimatu je to jedno. Klima a životní prostředí máme jen jedno. Pokud beru daň jako náplast za ekologickou újmu, nehraje místo zdanění roli,“ připomíná Pikora.

Čeští Piráti ve frakci Zelených by prý měli upřít pozornost především na sebe. „Pravidelné stěhování Evropského parlamentu z Bruselu do Štrasburku jsem nikdy nepochopil. Je naprosto zbytečné. Tady se mohou zelení realizovat. Navíc ještě ušetří peníze,“ dodává ekonom.

Původní zdroj ZDE

Pikantní podle něj je navíc to, že se u Pirátů z frakce Zelených v programu nedočetl, že by chtěli s nesmyslným neustálým stěhováním Evropského parlamentu skončit. Zato přesně tohle snadno našel u lidovců, u kterých by to nečekal. „Za skutečně ekologické věci bojují jiní než ti, u kterých bychom to čekali. Ti, co se ekologií zaklínají, jsou nápadně často neekologičtí,“ všímá si.

„Turismus a doprava skutečně neekologické jsou, ale ať nikoho ani nenapadne, když jsme se už jednou zbavili výjezdní doložky, nám nyní zavádět emisní doložku!“ rozčiluje se Pikora, jenž se při pohledu na rozložení volebních preferencí v Evropě bojí, že „emisní doložka“ nás jednou čeká. A že bude opět jen pro některé. „Tak jako před rokem 1989 mohli někteří cestovat bez problémů, i teď budou. Kupříkladu z Bruselu do Štrasburku a zpátky,“ obává se ekonom.

reklama

autor: nab

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…