Elektřina pro Čechy dvacetkrát dražší. „Sprosté.“ Expert už nemá slov

16.11.2022 21:50 | Ze sítí

Odborník na energetiku Hynek Beran v rozhovoru pro Rádio Universum popisuje vývoj v české energetice jako hrozivý. Vysoké ceny energií považuje za sprosté, lidé by si to podle jeho slov neměli nechat dále líbit.

Elektřina pro Čechy dvacetkrát dražší. „Sprosté.“ Expert už nemá slov
Foto: Milan Holenda
Popisek: Hynek Beran

Expert v oblasti energetiky odsuzuje českou vládu za to, že preferuje momentální benefity krátkodobé energetické oligarchie nad dlouhodobými národohospodářskými zájmy státu. „Předpokládám, že budoucí generace nebo někdo takový je třeba za to odsoudí, ale nejde o to, aby je někdo soudil, ale jde o to, aby nám tady ještě něco zbylo. Když by se tohle vyřešilo, tak si představme třeba stabilní situaci, že obojího je v Evropě dost, z různých zdrojů. Té elektřiny, toho zemního plynu, a že jedna kilowattová hodina stojí zhruba tři koruny,“ uvádí Beran.

V odpovědi na otázku, jaká nás čeká zima, je opatrný: „Nechci posluchače strašit ani nechci říkat nesmysly, které nebudou. Doufám, že teplo tady nějaké bude. Když před týdnem dvěma hovořili s ředitelem odboru plynárenství na Ministerstvu průmyslu, tak zásobníky jsou opravdu asi z 90 % naplněny. Tam je spíš otázka, komu ten plyn vlastně patří a jak by se s ním naložilo v době krize,“ dodává.

Je podle něj potřeba hlídat vládu: „Když by vláda šla do takových poloh, že ten plyn se bude vyprodávat ven nebo že se bude vyprodávat ven na elektřinu, tak je opravdu potřeba, abychom si ho v zájmu vlastního přežití tady ponechali. Myslím si, že vláda by v tom měla být pod veřejnou kontrolou. I třeba takovýchto médií, jako je toto.

Takže plyn, dobrý. Elektřina, tam jsme technicky za vodou, pakliže jsme národem, který si nechává vyrábět elektřinu za 25 halířů, jedna jaderná elektrárna vyrobí tolik, co spotřebují všechny naše domácnosti, a máme dvě, v podstatě ta kapacita té druhé jde na export nebo průmysl podle toho, jak to počítáme, a necháváme si to prodávat za pět korun, dvacetkrát dráž, tak já už nevím, co mám říkat nebo co máme jako odborníci říkat,“ pozastavuje se Beran.

V kontextu toho apeluje odborník na české občany: „Lidé, nenechte si tohle líbit, je to moc. Je to opravdu moc – dvacetkrát dráž, desetkrát dráž, za tři koruny ta elektřina by oligarchii stačila. Dvacetkrát dráž je moc. To už je opravdu sprosté. Je to nepřiměřené a je to neslušné vůči tomu národu,“ zdůrazňuje.

„Když se podíváte, za kolik to třeba energetické společnosti nabízejí na tom operátorovi, tak jsou to tyhle peníze, žádných pět korun. To jsou neuvěřitelné arbitrážní zisky, tolerované regulační autoritou, vládou potvrzované,“ pokračuje Beran. „Já nevím, jak to mám komentovat.“

„Je asi důležité, aby to lidem došlo, až dostanou fakturu, že je to takhle. Jestli ji chtějí platit, nebo ne. Myslím, že spousta chudších rodin si to začne uvědomovat jako první, a já si nepřeji, aby tito lidé byli na ulici, já si ani nepřeji mít takovou vládu, která to takto brutálně zdražuje,“ říká.

K demonstracím, kde lidé vyjadřují nespokojenost s energetickou politikou české vlády, uvádí: „Je určitě cílem organizovat energetickou gramotnost, aby si toto občané u té vlády, především technická inteligence, vynutili nějakým mírným způsobem, podobně jako sametovou revoluci. Už je na to čas, takto hospodařit ve strategickém oboru a se strategickou surovinou se nedá,“ míní Hynek Beran.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…