Elity, vy zoufalci, chcete se jen udržet u moci. Jefim Fištejn se krutě vysmál všem, kteří jásají nad zeleným rakouským prezidentem

08.12.2016 21:03

Komentátor Jefim Fištejn si nebere servítky. V komentáři pro server Reflex.cz se tvrdě vypořádal s elitami, které se zoufale snaží držet u moci, ale i s občany, kteří zvolení Alexandera Van der Bellena vnímají jako úžasný bod zlomu. Ty bez obalu označuje za zoufalce.

Elity, vy zoufalci, chcete se jen udržet u moci. Jefim Fištejn se krutě vysmál všem, kteří jásají nad zeleným rakouským prezidentem
Foto: Archiv
Popisek: Jefim Fištejn

„Lichá je snaha některých českých zoufalců vidět v rakouských prezidentských volbách okamžik zlomu, bod obratu, který znamená vystřízlivění Evropanů z populistických iluzí a zároveň nás vrací zpět na cestu integrace, zhruba tam, kde jsme narazili čelem na zeď. Snaha je lichá nejen proto, že z hlediska světoborných dějů je pozice rakouského prezidenta zcela bezvýznamná a jeho osobnost je zajímavá leda tak pro hofburgského kronikáře,“ píše v úvodu svého komentáře Fištejn.

Celý článek najdete zde

Zvolení Van der Bellena neříká nic o tom, zda se mění instituce EU, aby bylo toto evropské společenství pro občany znovu přitažlivé. Z politiky neodešel nikdo, kdo je kritizován např. za vyjadřování okolo brexitu. Úředníci, kteří dovedli Evropskou unii tam, kde je dnes, jsou dál na svých místech a to špatné, co lidi odpuzuje, zůstává při starém. „Trend pokračuje a pro jeho zvrat nebylo hnuto prstem,“ varuje Fištejn.

Není to ještě tak dávno, co se západní Evropa smála Evropě východní, že do čela své země umí zvolit populistu, jako je Miloš Zeman nebo Viktor Orbán. Smích je přešel až v okamžiku, kdy si stejného populistu zvolili i občané Spojených států v osobě Donalda Trumpa. Nepomáhá ani úsilí médií hlavního proudu, které se snaží populisty zadupat do země. Nedaří se to.

„Problém je v tom, že i přes všechna nezpochybnitelná blaha globalizace – a  evropská integrace totiž není nic jiného než hyperglobalizace v regionálním měřítku – většina obyvatelstva se nemohla zbavit pocitu, že je hozena přes palubu nádherné plachetnice s názvem Štěstí. Jak ve Spojených státech, tak v EU se vytvořila situace, kdy nevelké jádro zbavovalo široký okrajový pruh jakékoli šance změnit své místo v systému. V podmínkách demokracie takový pocit nutně zatlačuje kritickou masu voličů do protisystémového postavení. V Americe se to projevilo 8. listopadu, v zemích střední Evropy mnohem dříve. Rozhodující většina zdejšího obyvatelstva sdílela pocity ochuzenosti a zanedbanosti typické také pro americkou střední třídu,“ pokračuje komentátor.

Tato globalizace mimo jiné znamená, že se Polsko zvládne rozvíjet jen tak, jak mu to dovolí jeho ekonomicky silnější partneři – především Němci. Právě odtud plyne zmíněná frustrace. Zatím to nikdo moc neřeší, tak se lidé bouří dál. Jenže už se bouří i lidé na západě. Volby v Německu mohou dopadnout všelijak, ve Francii se může prezidentkou stát Marine Le Penová a pokud k tomu všemu dojde, za rok budeme žít v jiné Evropě, než jakou známe ještě dnes. A zvolení Van der Bellena rakouským prezidentem na tom nic nezmění. Už proto, že Donald Trump bude vždy mnohem těžší vahou než Van der Bellen.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…